A BKV dolgozói és közeli hozzátartozói (házas/élettársa, gyermekei) díjmentesen utasan a BKV járatain, mint azt tudjuk. Ezt egy Utazási igazolvány nevű laminált, fényképpel ellátott papírossal tehetik meg, amire minden évben kerül egy érvényesítő matrica. Előfordul azonban, hogy a Társaság dolgozója (vagy családtagja) nem használja ezt ki és inkább kölcsönadja másnak ezt az igazolványt, ezzel kvázi lehetőséget ad a visszaélésre.

Ez történt múlt héten is, amikor megláttam az egyik Utazásis utasnál, hogy a fényképpel valami nem stimmel... Megkértem hát, hogy vegye ki a bérlettokból az Utazásiját. Kiveszi, ám a fényképnél úgy szorítja, mintkha az élete múlna rajta. Ekkor egy pillanatra megmozdult az ujja fényképestől. Amikor megpróbáltam elkérni ezek után az utazásit heves ellenállásba ütköztem, amikor is közöltem, hogy a pótdíj összebe helyszínen hatezer forint. Csekknél már kobzom is az Utazási igazolványt.

Ez volt a második széria első helyszíni pótdíja. Sajnos az Utazási sorszámát nem sikerült felírnom.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr901799144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2010.03.01. 10:57:50

Ismertem olyat, akinek volt ilyenje ő mondta, h mindig januárban érvényesítik újra, ilyenkor be kell adni aztán majd pár nap múlva visszakapják érvényesítve. Vagyis pár napig gond nélkül lóghat bárki, aki megtudja ,h mikor kérték be érvényesítésre mondván most cserélik az utazásit.

Változott azóta valami ez ügyben? Ez még 2002-2003 körül volt ha jól emlékszem, akkor még nem Bp-n éltem, csak hallomásból tudom. Amúgy az apja volt a gyereknek BKV-s és utazási cserénél sztem a fél suli tudta, h most van.

kacsa. 2010.03.01. 20:38:48

Az egyik ismerősömnek MÁV-os arcképes utazásija volt. Ha jól emlékszem valami évszámos fecnit kellett becsúsztatni, hogy érvényes legyen, de ha valaki hozzáértő erre jár, majd pontosít. A fénykép valamikor 5 éves korában készült róla :) azt mondta, hogy elvileg a személyit is elkérhetnék hozzá. Elvileg.
OFF: Tudja valaki, hogy hivatalosan milyen számot kell ráírni a március-áprilisi bérletre, ha ápr. 1-től másik diákot kell használnom? + a diákig. ügyfélszolgálatot ismerve egy ideiglenes diák is befigyel. Nem hivatalosan: nem írok rá számot ;)

Adani 2010.03.02. 09:23:00

@kacsa.:

Egy régi trükk, h nem a bérletre írod a számot hanem veszel hozzá műanyag tokot és arra filccel. Pont úgy, h a bérleten jó helyen legyen. Így nem kell minden hónapban beírni, már középiskolás koromban vidéken Volán bérlettel is ismertük a trükköt és sose vették észre.

kacsa. 2010.03.02. 20:44:47

@Adani: Köszi. Régen én is ezt csináltam, csak aztán máshova került a bérleten a szám mező. Azóta inkább nem írom rá(a fenének van kedve a zötyögő járművön belepréselni olvashatóan azt a rakat számot). De a hivatalos megoldásra kíváncsi lennék.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2010.03.04. 12:19:39

@kacsa.: írd be a személyi igazolványod számát az értékszelvényre.

Jegyellenőrzést végző személy kérdésére meg elmondod, hogy cserés a diákod.

kacsa. 2010.03.04. 23:02:49

@Dió, a kaller: Köszi! Mennyire hivatalos ez az álláspont?
"Vicces", hogy ha nem írom bele a számot, akkor ált. békén hagynak, de ha valamiért beleírom, akkor rendszeresen megállítanak, hogy az a szám van-e beleírva...

VakondM 2010.03.05. 10:15:34

@kacsa.: Ellenőr soha nem kérte tőlem, hogy írjam be a számot. HÉVen nem utazom, így tapasztalatom erről nincs. A Startos kaller viszont volt, hogy az utolsó érvényességi napján HAZAFELE(!) adta a kezembe a tollat, hogy írjam rá a diák számát, vagy írta rá maga :D Ezen azért sokat röhögtem akkor utána.... :)
Ezzel is kísérleteztem, ahogy azzal is, hogy mi mindent mutassunk jegy helyett - kinek tűnik fel.

Adani 2010.03.05. 13:48:49

@VakondM:

Én is kísérletezgetek még pár dologgal de cska később publikálom. A mit mutassunk fel bérlet helyett kísérletet vidéken Kecskeméten csináltam majd egy évig. Lejárt bérlet 99.9999%-ban jó volt 1 sofőr és egy ellenőr vette észre pedig egy évig ment. Üres papírlap. 2 hét alatt többen is észrevették, buszsofőrök ellenőrrel nem találkoztam. 1000x lyukasztott jegy. 100%, a huszonhanyadik lyukasztásnál már annyira gyűrött volt ,h nem lehetett semmire használni ,de nem vették észre.

Vyca 2010.03.05. 23:57:55

@VakondM: Mi mindent mutatunk fel játék olyan szempontból még érdekesebb, hogyha észre is veszik, hogy az csak egy kézzel firkált cetli a kapunál a szükséges vonatjegy helyett (tegnapi eset) és szóvá teszik, meg sem hallják..

kacsa. 2010.03.06. 23:22:22

@VakondM: BKV-s ellenőr még csak egyszer kért, hogy írjam be, de van egy csoporttársam, aki kb. 1 fejjel alacsonyabb nálam és mellé khm igen jó adottságai vannak. Na, vele rendszeresen szívóznak. Úgyhogy ezért megy a problémázás, mert őt és pár másik lányt rendszeresen piszkálnak.
A "mutogatós" játékban kispályás vagyok, még csak lejárt, vagy HÉV bérlettel kísérleteztem. 2,5 hónap alatt (HÉV bérlet) egyszer szóltak érte (2-es metró, fölfele).

Adani 2010.03.07. 00:03:19

@kacsa.:

HÉV bérlet az tényleg jó, mert ugyanolyan mint a BKV-s csak a HÉV felirat árulkodhat, de azt sose nézik a dátumot szokták csak.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2010.03.09. 14:21:51

@Adani: Nem mellesleg a 2010-es Budapest-bérletek (a BKV kiadásúakról beszélek, nem a hőpapírosról, még mielőtt bárki kötözködne... :P) KÉK a HÉV bérletek pedig ZÖLD színűek és a T, É, NY, GY betűk helyett 5-tel osztható SZÁM van rajtuk. Innen kezdve nem lehet összekeverni őket (elvileg)

Csiga Apó 2010.03.09. 23:31:20

Hmm, ha már utazási igazolványok, meg kedvezményre jogosító igazolványok... Szabad kérdezni? Diákigazolványról van szó, kedvenc felsőoktatási intézményem év elején nevet változtatott, és a frissen megkapott, tavaszi félévre szóló érvényesítő matricán már az új névnek megfelelő rövidítés szerepel. Az igazolványainkon viszont még értelmeszerűen a régi név van. A kedves tanulmányi ügyintézőink megnyugtattak, hogy erről a tényről már minden érintett értesült, és nem lesz probléma a matrica és az igazolvány közti eltérésből. Azt szeretném kérdezni - így az érintett intézmény megnevezése nélkül -, hogy Te pl. értesültél már mostanában ilyesmiről?
Köszönöm szépen előre is.

Csiga Apó 2010.03.11. 14:38:24

@VakondM: talált-süllyedt, köszönöm szépen, megnyugodtam :)

VakondM 2010.03.11. 23:49:11

@Csiga Apó: Erről majd Dió kollégának kellene nyilatkoznia, nekem a közlekedésben más a területem :)

Csiga Apó 2010.03.16. 21:50:02

@Dió, a kaller: Köszönöm a választ. Akkor azt hiszem, az lesz a legjobb, ha mindig van nálam egy hallgatói jogviszony igazolás.
süti beállítások módosítása