Nosztalgia gyorsvonat érkezik

2011.11.29. 13:50

 A Gödöllői HÉV teljes körű villamosításának és Gödöllőig történő meghosszabbításának centenáriuma alkalmából nyílt nap volt a Cinkotai HÉV járműtelepen és főműhelyben. A kocsiszínre több, mint négyezer ember volt kíváncsi - adták hírül hírportálok, írták fórumokon. A nyílt nap sikere így: vitathatatlan. 

A gyorsvonaton, amely ez alaklomból közlekedett, én voltam a vezényelt jegyvizsgáló. Az utasok gyönyörködtek a szépségesen felújított M IXa motorvonatban, mely visszakapta hatvanas évekbeli fényezését. Az első vonat az Örs vezér teréről (régi nevén Fehér út-Kertvárosról) abszolút telt házzal gördült ki. Cinkotáig sem sikerült ledolgoznom az első kocsimat. Az utasokkal helyet cserélgetve kerültem egyre közelebb a kocsi végéhez. Cinkotán jelentősen ürült a vonat. Gondoltam én. De nem egészen így volt. Rengeteg utasunk szállt fel Cinkotán. Gyakorlatilag ténylegesen utascseréről lehetett beszélni. Kerepesen (egykori nevén Kerepestarcsa felsőn) újabb körülbelül ötven utas talált magának állóhelyet. Az első vonaton nem is értem végig Gödöllő végállomásig. A harmadik-negyedik kanyarra már másodmagammal voltam a vonaton, aki a bevétel növelésére van fent a szerelvényen. Ezekben a kanyarokban tűntek fel azok az utasok is, akik már nem nosztalgia, hanem gyorsvonatként vették igénybe a szerelvényt. 

Egyre több utas kérdezte: nem lehetne-e, hogy ezek a gyorsvonatok rendszeresen közlekedjenek? Úgyhogy érdemes lenne a BKK részéről megfontolni a beindítás lehetőségét. Természetesen ugyanígy az alapmenetrenden felül a vonatok Szabadság téri megállítása mellett.

Számos utas kereste a plakátokon látott M II motorkocsit. Őket sajnos el kellett keserítenem. Nincs belőle jelenleg üzemképes. az az egy, ami megvan, helyreállításra vár Szentendrén, búsan nézve maga elé várva a csodára.

"Nosztalgia" szerelvényünk ma visszakerült Csepelre, a saját otthonába. Hamarosan megkezdi menetrend szerinti futását a dolgos hétköznapokon büszkén viselve régi fényezését, ezzel mindennap egy kis színfoltot csempészve ottani utasaink napjaiba.

Kovács Roland fényképei:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr13422003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2011.11.29. 18:13:24

Tényleg jó ötlet volna ez a gyorshév máskor is, Erzsébet parkon még megállhat meg talán még Kistarcsa kórháznál is.

Régen amúgy volt gyorshév, Rákosfalván, Mátyásföld alsón és Ilonatelepen nem által csak meg ill. Tölgyes akkor még feltételes megálló volt.

Így nyertek 3 percet. Csak hát ennek nincs sok értelme. Rákosfalván van forgalom, nem azt kéne kihagyni, hanem inkább Nagyiccét, ott elhanyagolható a forgalom, Mátyáföldön meg elég egy megállóban megállni vagy Imre utca vagy Repülőtér. Zsófialiget és kistarcsa közül is ki lehet húzni az egyiket vagy akár mindegyiket. Tölgyes Szentjakabot és Gödöllő böskeparkot is ki lehet húzni, meg persze Palotakertet is. De akár így is mehetne, hogy Örs-Cinkota (ill. hazabeszélek kicsit és Rákosfalva-Cinkota)-Kerepes-Mogyoród-Gödöllő Szabadság tér-Gödöllő végállomás.

kacsa. 2011.12.02. 23:27:15

Jó volt ez a HÉV-es nyílt nap :) de kétszer is sikerült megijednem: először amikor megláttam, hogy mennyien vannak az első nosztalgia vonaton, másodszor amikor beálltam Cinkotán a sorba. De aztán minden rendben volt. Csak sok volt az ember.
Az írás is jó, mert eszembe juttatta, hogy megígértem az útitársamnak, hogy felrakom a képeket ;)
Köszönjük a szervezést!
süti beállítások módosítása