Mehetek megint a rendőrségre

2010.09.29. 11:58

Most néztem, hogy nem is említettem régebben egy hamis bérletes történetet, pedig még augusztus végi a történet.

Az egyik utas az ellenőrzés során hamis értékszelvényt mutatott fel, így kénytelen voltam rendőri intézkedést kérni és az utassal Sashalom megállóhelyen leszállni. A rendőrök kiérkezéséig az utas nem volt túl segítőkész, pedig felhívtam a figyelmét, hogy az együttműködés jelentősen olcsóbb lenne, hisz bűncselekmény elkövetőjévé vált azáltal, hogy hamis bérletet mutatott fel ellenőrzés során. 

A hatóság kiérkezése után a rendőrökkel közreműködött, azonban a bérletszelvényt nem én koboztam el, hanem a rendőrök. Így aztán a feljelentés is megtörtént. Holnap az ügyben be kell fáradnom a XVI. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi osztályára tanú kihallgatásra.

A kihallgatásról szóló benyomásaimat holnap megosztom majd olvasóimmal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr252331956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pirossszka 2010.09.29. 12:55:06

kíváncsi vagyok, hogy mi lesz :)

Adani 2010.09.29. 13:19:27

Marharépa. Eleve hamis bérlettel csak a hülyék mászkálnak, aki nem akar fizetni a BKv-ért az inkább bérlet nélkül bliccel max. megbüntetik, de rendőrségi ógy nem lesz vele.

De hogy lehetett akkora marha, h miután leszállt a vonatról még a rendőröket is megvárta? Ha ennyi esze van akkor meg is érdemli a sorsát.

kacsa. 2010.09.29. 22:25:25

@Adani: Azzal egyetértünk, hogy nagy marha volt az illető. Azt nem tudom, hogy köteles-e megvárni, de bűncselekmény esetén a mezei polgár elvileg visszatarthatja a rendőr kiérkezéséig. Gyakorlatban bizonyos egyedek visszatartása káros lehet az egészségre.

Adani 2010.09.30. 11:14:29

@kacsa.:

Megvárni nem köteles ez biztos. Viszont való igaz bűncselekmény elkövetőjét vissza lehet tartani. Kérdés, h a hamis bérlet bűncselekmény-e. Asszem igen, okirat hamisítás. Viszont ha menet közben elégeti a bérletet vagy megsemmisíti már nem. Sőt bizonyítani is nehéz,h ő hamisított. Nekem is volt egy ismerősöm ,aki tavaly mutatta,h milyen ravasz dolgot talált ki átragasztott érvényességgel, mire jól lehülyéztem, h ezt meg ne mutasd ellenőrnek mert jól megvágnak érte inkább tép el és bliccelj, jobban jársz. Pár nappal később mesélte,h a Deákon elkapták a bérlettel mutatja menne tovább ellenőr meg közli,h mutass meg még egyszer. Eldobta,h bocs akkor inkább nincsen. Vett egyet a bünti után azon melegében megkérve a pénztárost, h tegnapra dátumozzon Akácfában bemutat épp 50%-os engedmény is volt 1500ft-ből megúszta.

Ha hülye és elismeri,h ő hamisított lehet belőle baj. De mondhatja,h pénztárban vette (volt rá eset,h ott adtak el hamisat) vagy,h az utcán és nem tudta, h hamis. Volt, aki azt mondta lebukásnál, h tegnap találta a földön és úgy megörült neki, h nem kell vennie. Vele se tudtak mit kezdeni.

Annyi biztos,h marha aki hamis bérlettel jár. Ha nincs kedve fizetni érte akkor inkább ne legyen nála bérlet. Megbüntethetik, ha nem száll le önként, de ez a max. Akkor 100%, h ott tartani sem lehet ameddig odaér a rendőr, mert az csak szabálysértés, de 320 ft-ért úgyse indítanak eljárást.

Sztem a legjobb amit egy kaller tehet hamis bérletnél, h széttépi, így máskor már nem fog vele utazni (mert metrón vagy buszon 99%, h nem veszik észre) aztán leszállítja a vonatról a tulajdonosát.

kacsa. 2010.09.30. 21:55:56

@Adani: "mert metrón vagy buszon 99%, h nem veszik észre"
És ezzel meg is válaszoltad, hogy miért járnak hamis bérlettel. Tulajdonképpen kényelemből.

Adani 2010.09.30. 22:02:20

@kacsa.:

Már ha vkinek nincs agya. Akinek van inkább felmutat egy lottószelvényt, lejárt bérletet, vonatjegyet stb. azzal ugyanúgy 99%-ba bejut. És még csak nem is bűncselekmény.

Amúgy a legnagyobb marha díjat az az illető kapja, aki fénymásolta a bérletet,ráadásul fekete-fehérben és még arra se gondolt, h a másik oldalán is van szöveg. :)

kacsa. 2010.10.01. 10:46:46

@Adani: Vagy egy HÉV-bérletet? ;)

Adani 2010.10.01. 11:32:32

@kacsa.:

Az még hasonlít is, a BKV bérletre, sőt tulajdonképp az is. Bár nekem most éves van az piros színű, a HÉV meg zöld színű. De a metrós őrök 90%-a csak CO2 generálás céljából áll ott, és gyakorlatilag mindegy mit mutatsz csak mutass valamit. Basszus nekem meg most jutott eszembe,h nem cseréltem ki a szelvényt októberire. Reggel nem vették észre, remélhetőleg kihúzom hazaáig bár a Kossuth téren nincs ellenőrzés. A HÉV-nél lévő peronőrök az Őrsön azért jobbak. 2x szúrták ki eddig mikor nem volt cserélve a szelvény, mert az újat a régi mögé tettem. Metrónál soha nem vették észre. Viszont az ontopik HÉV kallereket ahogy néztem ritkán lehet átverni ilyenekkel tovább látják a papirost nem csak egy villanásnyi ideig, van idő alaposan megnézni ha gyanús. Képzeljük csak el, h egy metrós őrnek mutatsz vmit miközben mész be, eltelik 1-2 mp mire leeseik neki,h volt vmi gyanús benne eltelik még kettő mire feleszmél ha nem épp a szakma krémje az illető eddigre már rég leért a mozgólépcsőn és esélytelen megtalálnia. A HÉV-nél meg ugye ott ül mellette, kérhet tőle igazolványt is ha gyanús neki, elkérheti újra stb. Csináltam anno kallertesztet is, de majdnem 100%-ban rájöttek minden turpisságra. 6-án 5-éig érvényes bérlet, BKV bérlet, egyik se jött be. Mást nem próbáltam ki. Kaller elöl menekülést párszor igen, meg sokszor láttam mástól a gyakorlatban. Azokon jót röhögtem, akik a kaller mellett próbáltak átszállni a másik kocsiba mindegyik azt hitte valami ravasz dolgot talált ki. Aztán volt nagy koppanás mikor a kaller visszaszállt a kocsiba. Tuti a tanfolyam első óráján oktatják ezt a szakállas trükköt vagy ha ott nem is, aki nem tegnap óta dolgozik kallerként már ismeri.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2010.10.02. 14:43:29

@Adani: Nem oktatják az utasok trükkjeit, de erre (is) van a munkamódszer-átadás... :D (Tanuló kalauz mellett egy tapasztalt róka. Segít neki, ahol kell és felkészíti az önállósító vizsgára)

Adani 2010.10.02. 15:28:01

De ugye a kallerrel szemben átszállni abba a kocsiba ahonnan épp átszáll a kaller a legrosszabb és legrégibb trükk? Kicsit se feltűnő, ugyebár.

A legtávolabbi kocsiba szállás még mindig jobb. Aki Gödöllőn belül utazik és nem akar fizetni érte simán felszáll az utolsó kocsiba. 6 kocsis HÉV-nél úgyse érnek oda. 3 kocsisál meg a Szabitérig mehet ingyen, de hát Gödöllőn belül 15 perc sétával simán be lehet járni mind a 4 megállót. Nem egyszer volt,h az orrom előtt ment el a HÉV és elindultam gyalog és simán kiértem Böskeparkig.

Adani 2010.10.02. 15:50:34

Kívácsi leszek azért meddig fog tartani az egész eljárás és mennyi macera lesz vele.

Meg arra is, h ha eztán Dió hamis bérletet talál ugyanúgy jár el? Lehet, h egyszerűbb ott helyben széttépni a tulajdoosát meg lezavarni a vonatról.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2010.10.04. 06:02:21

@Adani: 1: Ne adj tippeket a lógásra, egyébként igazad van. :P

2: Biztos lehetsz benne, hogy az eljárásom nem változik, hiszen a bűncselekményt elkövetőket inkább bízom az igazságszolgáltatás szigorára. Nem szeretném, ha bárki is azt hinné, hogy megússza egy ejnye-bejnyével.

Adani 2010.10.04. 08:46:41

@Dió, a kaller:

Akinek nincs elég agya, h magától felfogja azt,h a kallertől legtávolabbi kocsiba szállva Gödöllőn belül ingyenes a HÉV az úgyse olvas ilyen blogokat. :)

Az viszont dícséretes,h nem ugyanígy jársz el, tartson ki ez sokáig. Sokan választják a könnyebb utat mondván egyszerűbb és kevésbé macerás ha kettétépem és elveszem tőle a hamis bérletet így elérem azt, h nem fog vele utazni többet. Viszont nem kell akár évekig bíróságra meg rendőrségre mászkálni. Sokan ezért nem fognak tanúskodni is, macera, sok papírmunka meg sok bírósági idézés lehet belőle, emiatt meg lógni kell a munkából, amit egy idő után lehet, h nem néznek jó szemmel stb.

Sünöcske 2010.10.07. 14:59:26

@Adani: Ez baromság. Ha tanúként hallgatnak ki, igazolt távollétnek minősül. Jelezni kell előre, persze, hogy ezen és ezen a napon nem leszek, mert [idézés megmutat]. Ez nem számít lógásnak (főképp úgy nem, hogy pl. Dió munkavégzés közben, és a munkájához kapcsolódóan ért tetten egy csalót).

Adani 2010.10.07. 19:40:11

@Sünöcske:

Na jó ha munkavégzés közben. De ha pl. az utcán látsz egy bűncselekményt akkor bizony hívhatnak többször is és nem biztos, h a főnököd jó szemmel nézi a többször el kell menned 1 napokra a bíróság miatt. Az előző főnököm pl. már azért is ordított sokszor, ha orvoshoz vagy ügyet intézni kéredzkedtem el, mondván tessék munkaidőn kívül intézni. Csakhogy ugyebár időpontot nem kapsz munkaidőn túl, mert a hivatalok sincsenek estig nyitva. A BKV-nál biztos más, elengednek tanúskodni ha hamis bérletest fogtál, de nem minden munkahely ilyen. Kíváncsi lennék, h mit szólnának ha mondjuk BKV-hoz nem köthető ügyben mennél munkaidőben a rendőrségre meg a bíróságra.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2010.10.07. 20:48:12

@Adani: Azért a rendőrségen megkérdezik, hogy mikor jó neked a tanúkihallgatás időpontja...
süti beállítások módosítása