Ilonatelep és Kistarcsa kórház megállóköz. Ez az a hely, ahol utasaink előszeretettel sarkítják utazási távolságukat. Ebben a megállóközben találkoztam egy igen érdekes jelenséggel, amit viszonylagos nyugalommal és lélekjelenléttel kezeltem. Az eset megvallva az igazat, kifejezetten vicces -kalauz szemmel-, csak nem szeretjük, ha hülyének néznek minket...

 

 

A srác a barátnőjével a második kocsiban utazott. Ilonatelep megállóhelyről indultunkban érkeztem hozzájuk, még messze volt a kórház, sőt az M0 körgyűrű hídja is. A beszélgetés így nézett ki:

-Jó napot kívánok! Menetjegyeket, bérleteket kérem ellenőrzésre felmutatni!
-Jó napot! Egy diákot és egy egészet kérek, Kistarcsa kórháztól; Gödöllő, Szabadság térig.
-A Budapest bérleteket és a Kistarcsa kórházig érvényes kiegészítő jegyeket kérem mindehhez.
-Miért?
"Kistarcsa, kórház megállóhely következik!"
- ...ezért.
-Az nincs...
- Semmi probléma. 1190 forintot kérek, vagy szíveskedjenek a vonatról leszállni és a következő vonaton már kérhetik így a jegyüket. Ja! Megjegyzem, 30 perc múlva érkezik a következő szerelvény.
-Miért ennyi?
-Két vonaljegy 640 forint. Továbbá ott a két 20 kilométeres kiegészítő. 365 és 185 forintért. Van még kérdés?
-Nincs. Parancsoljon és elnézést!
-
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr592203429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2010.08.06. 13:21:55

Epic Fail. Próbálkoztak, nem jött be. Ezt a megállóközt már egyszer le is sétáltam. Sőt a Cinkota-ilona távot is inkább minthogy csak azért vegyek 320 ft-ért jegyet. A kórház-Ilona közötti résznél ott volt para, h az M0-s hídon át kellett menni, de a vonat percekkel előbb ment el, a hídon innen és túl már van földút a töltés mellett.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2010.08.06. 15:28:44

@Adani: Ja és a hídon van szervízjárda... XD

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2010.08.07. 05:51:46

@the way I feel: Ebből is látszik, hogy bérlettel olcsóbb. Amúgy nem a BKV szabja meg saját díjszabását, hanem a Fővárosi Közgyűlés hatályos rendelete a BKV Zrt. járatain alkalmazandó viteldíjakról, valamint Budapesten kívül a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (jelenleg ezt az intézményt Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak nevezik) rendelete határozza meg.

(Pesten kívül ezért azonos a BKV Zrt., a Volán-társaságok és a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. díjszabása -leszámítva azt, hogy a nagyvasútnál többféle kedvezmény létezik)

Úgyhogy az, hogy a BKV mit képzel magáról, én nem tudom. De az a szomorú tény, hogy egy átlagos magyar ember a munkába jutásért egy órát dolgozik, az tényleg felháborító. (Persze ez nem ok a bliccelésre...)

Azzal együtt a diákoknak a lakóhely és a tanintézmény települése között még mindig (iskolaszünetben is!) 90%-os bérletkedvezménye van, a munkába járáshoz pedig a munkáltató a helyközi bérlet 80%-át köteles fizetni (munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 78/1993. (V. 12.) Korm. rendelet), ezen felül adómentesen adható juttatás a helyi járatokra érvényes bérlet.

Elnézést a hosszú válaszért. Remélem kimerítő voltam.

Vyca 2010.08.07. 13:49:17

@Adani: Ha te mindenhol sétálsz, akkor hogy keveredtél erre a blodra? :D

@Dió, a kaller: Szerintem feleslegesen strapálod magadat ezen hosszú válaszokkal ilyen kijelentésekre..

Adani 2010.08.07. 17:25:50

@Dió, a kaller:

Igaz tényleg volt rajta, de elég keskeny volt azért para, h ne jöjjön vonat. :)

Amúgy azért sétáltam le Ilonáig, mert megakartam nézni és lefényképezi a kavicsbánya kitérőt. Csináltam pár videót is a HÉV szerelvényekről.

Kakadu01 2010.08.08. 18:49:00

Csóró vagy, öcsisajt?
Nem baj, de ne büszkélkedj vele, közlekedj a 2-es lábbusszal!

Adani 2010.08.09. 18:08:56

Ha spórolni akartak volna és nem időre mentek volna akkor elindulhattak volna gyalog és a következő vonatig Kerepesig simán elsétálhattak volna. a nagyon sietnek Szilasig is, bár az már 3 km kicsit necces, de nem lehetetlen. Azt a távot is lesétáltam egyszer sőt a Szilas-Mogyit is, lefényképezzem a Hungaroring mh-t meg csináljak pár tájképet. Előtte azért jó alaposan megnéztem a vonatból, h van-e út a pálya mellett.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2010.08.10. 11:48:57

@the way I feel: Na igen. Ezzel csak az a probléma, hogy ez nálam nem így működik. Nekem az igazságérzetem az ilyesmit nem engedi. :(

kacsa. 2010.08.10. 22:10:35

Legalább megnézték volna, hogy hol járnak...
A "büntetés" szvsz ötletes volt. Kb. annyi, hogy ki tudják csengetni, de elég érzékenyen érintse őket ahhoz, hogy legközelebb eszükbe jusson az eset.

@the way I feel: Ezzel csak az a gond, hogy -ahogy Dió már fentebb leírta- nem a kalauz szabja meg a hivatalos jegyárakat. Ő csak arról dönthet, hogy becsületesen végzi-e a munkáját, vagy beáll azok közé, akik mások rovására a saját zsebüket tömik. Esetleg tesz az egészre, de munka címén felveszi a fizetését.

ZBR 2010.08.29. 09:53:35

Ha sikerült volna legalább a Bp-n belüli távon jeggyel/bérlettel rendelkezni, sokkal olcsóbb lett volna ez az egész...

@the way I feel (törölt):
Ejjj, te trollocska te dráááága
süti beállítások módosítása