Helyszínbiztosítás

2009.10.28. 22:26

Ma épp mind a ketten szabadnaposak voltunk Adam a kallerrel, így hát gondoltunk egy merészet és összefutottunk Vágóhídon, hogy dumáljunk és ökörködjünk, megbeszéljük kinek, hogy megy a sora, vagyis nagy általánosságban agyonüssük a délutánt. Adamot elkísérte egy ismerőse, Tomi is, úgyhogy egy hirtelen támadt ötlettől vezérelve elindultunk Dunaharaszti felé, hogy betámadjuk az egyik vendéglátó egység billiárdasztalát és játék közben legurítsunk egy korsó malátalevest.

Millenniumtelepen álldogáltunk az első kocsi elejében, amikor egyszer csak meghallottuk a járművezető hangját a hangosban: "Tisztelt utasaink, a vonat néhány perc múlva folytatja útját, kis türelmet kérünk." Mivel a tüdőm már nem kicsit pangott, miután a járművezető rögzítette a vonatot és elhagyta a vezetőállást, majd elindult a megállóhely peronján álló éltes úriemberrel hátrafelé a vonat mellett, indítványoztam kis csapatunknak, hogy szálljunk le és szívjunk el egy cigit a megállóhelyen. (Íme a rossz a példa, pfuj!)

Kisvártatva visszatért a járművezető, majd megkérte Adamot, hogy vigyázzon az egyik felsővezetéktartó oszlopra, amíg kiérkeznek a felsővezeték karbantartók. Az úriember elmondta nekünk kérdésünkre, hogy állítólag egy fiatal, 14 év körüli srác próbált meg a kerítés és az oszlop között átjutni a vágány túloldalára (pedig ott van 30 méterre a kiépített átjáró, ahol nem kell bújkálni, átpréselnie magát, stb.) de amikor hozzáért az oszlophoz, áramütést szenvedett, majd saját lábán a keresztanyjával távozott (ez nekem különös...)

Mindenesetre amikor kiértek a felsősök és Adam közölte a diszpécsernek, hogy megjöttek és elhagyná a helyszínt, az időpont nekem már nem volt alkalmas arra, hogy kimenjek Harasztiig, így aztán a megállóhely mellett lévő csehóban kortyolgattuk el megbeszélt sörünket, ezzel is bővítve a "Bakony" című posztban említett "Resti-túra" fotók tárházát...

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr751482661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vyca 2009.10.29. 15:23:21

Nem úgy tűnik, mintha hűde nagyon jókedvetek volna. :(
14 éves srác - keresztanyjával ment haza. Kérdés: hol volt a keresztanya, mikor a srác nem volt hajandó megtenni az ominózus +30 métert? De 14 évesen már lehetne esze... És emlékeim szerint az oszlop nem ráz.. De persze ezt csak a tudásom mondatja, a tapasztalatom nem, mivel én nem bujkálok kerítésen meg vágányok között, hanem elsétálok az átjáróig...
Áramütéssel meg ha jól emlékszem irány a kórház és 24h megfigyelés, hátha a kóboráram rosszkor adja az impulzust a kis szivecskéjének, aztán kész az infarktus. Akkor is BKV lenne a hibás...

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.10.29. 16:19:25

@Vyca: Amúgy kórházba vitte utána a keresztanyja. Mára vannak friss infóim. Az oszlop (és az egész kerítés) műszaki hiba miatt rázott, a srác égési sérüléseket szerzett. A csodával határos, hogy komolyabb baj nem történt, ugyanis a kerítésben (a betáp kábel hozáért az oszlop fém részéhez) 1100V feszültség volt...

Óriási mázli...

Vyca 2009.10.29. 23:36:29

Meg óriási hülyeség, hogy nem a kijelölt úton megyünk, hanem megbontott kerítéseken mászunk át.

sakha 2009.10.31. 15:00:52

@Dió, a motorász (T): 1100 V a kerítésben. Kemény, nemcsak a srácnak volt nagy szerencséje -habár neki a legnagyobb. Egyébként jó a blog, csak rajta!

Traktoros 2009.10.31. 22:27:27

@Vyca: Optimális esetben nincs is. De vannak olyan színesbőrűek, akik a védőföldelést előszeretettel lelopják az oszlopokról (ezek mindenféle fémtárgyakatat - oszlop, kerítés stb. - kötnek össze a sínnel). És nem feltétlenül kell direkt áramnak lennie az felsővezeték-tartó oszlopnak, feltöltődik magától is!

Adani 2009.11.03. 14:41:00

A gyereknek szüksége volt az összes őrangyalára, h ennyivel megúszta, elég durva, h ráz a kerítés erre senki sem gondolna. Színes fémgyüjtők műve volt vagy lepottyant egy madzag és hozzáért?

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.11.04. 07:10:43

@Adani: Letestelt a betáp kábel az oszlopra. Kivételesen egyszerű műszaki hiba volt az ok. Alapvetően a kerítés nem szokott rázni nálunk sem. De az ördög sohasem alszik.

E.2. oktatáson például belénk verték, hogy minden, ami vezetőből van, rázhat. Csak akkor lehetünk biztosak abban, hogy nincs feszültség alatt, ha értesítettek minket a feszültségmentesítés megtörténtéről. (Ezt mondjuk leszakadt felsővezetékkel kapcsatban mondták nekünk, ám látszik ebből is: FŐ AZ ÓVATOSSÁG!)

Adani 2009.11.04. 07:58:54

@Dió, a motorász (T):

A főiskolán mikor elektrotechnikát tanultunk az egyik tanár mondta, h az áram alatt lévő vezeték pontosan ugyanúgy néz ki mint a nem áram alatt lévő ,de más a fogása.

Egy fórumon egy tűzoltó írta, h ők csak akkor hitték el a metrónál a BKV-s embernek, h tényleg nincs már áram alatt mikor odament és puszta kézzel megfogta az áramvezető sínt.
süti beállítások módosítása