NEM leszállásjelző!

2009.10.09. 20:32

Nem olyan rég, a mukamódszer-átadás alatt történt velem az eset, hogy Dunaharaszti felső megállóhelyen megálltam a vonattal utascserére és a kalauzként sűrűn alkalmazott "Féket húzd meg!" jelzést hallottam az indításjelző gombbal leadva. Beszóltam a mikrofonba, hogy a jegyvizsgáló majd indítsa a vonatot, ha minden rendben van (természetesen utas problémára gyanakodtam, mint ex-kalauz.) A döbbenet ekkor ért: A jegyvizsgáló az ajtóban széttárta a karjait, ezzel jelezve, hogy nem ő adta a jelzést.

Ahogy a gödöllői utastájékoztató hang mondaná:

Tisztelt utasaink! Az ajtóknál lévő nyomógombok NEM leszállásjelzésre szolgálnak! Ezért kérjük önöket, hogy csak indokolt esetben jelezzenek vele. Köszönjük.

Kevésbé finom megfogalmazásban inkább szivem szerint azt mondtam volna, hogy az alvómacijára nyomkodja a kispárnáját és ne az indításjelzővel leadott szabályos jelzéssel tartsa vissza a vonatot. Végül semmit nem mondtam neki, mert a módszerátadóm csak annyit mondott, hogy felesleges... Bár nem tudom. Kalauzként anno zavartam le hasonlóért diákcsapatot a vonatról...

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr801439452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vorti 2009.10.09. 23:54:41

Amióta végtelenített szalagon nyomatják ezt a bosszantó szöveget, többször eszembejutott "csakazértis" megnyomni. :D
Persze nem tettem meg, volt ennél jobb dolgom is, de mikor még Gödöllőre jártam suliba, rendszeres volt hogy a diákok (mi :)) nyomogatták, kaptak egy "Szakaggyále a gombról!" üvöltést a hangszóróba, azt jóvan. (Asszem még nem dolgoztál ott, hogy lezavard őket :D) Akkoriban érdekes módon nem nyomatták ezt a szöveget, csak az utóbbi évben, mikorra a gombnyomogatás kiment a divatból.
Jó, Harasztinál úgylátszik mégsem, de ahogy olvasom, ott nem is megy éjjel-nappal az intő duma...

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.10.10. 01:55:26

@DON GATTO: Nem, ott nem nyomatják... :P Viszont van olyan ismerősöm, aki cserébe folyamatos indításjelzőt adott. Ő akkor nem hallja, csak a többi utas...

Minusz 2009.10.10. 16:34:34

de ha ez indítás jelző akkor mit jelezek vele "indokolt esetben"?azt hogy épp kések a munkából és induljunk már vagy mi?:Degyébként eredetileg mire lettek kitalálva azok a gombok?így gondoltak előre a kalauzokra is tervezéskor vagy mi?

Adani 2009.10.13. 12:16:39

Sztem vészjelző ha valami gond van pl. füstöl a kocsi vagy éppen esik széjjel esetleg Godzilla elszabadult a kocsiban akkor kell megnyomni és akkor a vezér megáll ajtót nyit és lehet menekülni. Mint a vonaton a vészfék, de a metrón is van vmi hasonló.

Apropó ti se tudjátok mi volt a fennforgás a 6:40-7:30-as Gödöllői HÉV járaton. Szabadság téren kb. 5-6 percet álltunk és a kaller és a motorász is futkosott a vonatnál műszaki hibára tippeltünk. Ti se tudtok semmit?

VakondM 2009.10.13. 20:17:24

@Adani: A neve alapján én arra merek gondolni, hogy ez indításjelző - mert hát a neve is az. Amit meg a kalauznak van joga használni, de hogy most van e ilyen az aktuális utasításban azt nem tudom.

Chris von Bone 2009.10.13. 22:34:27

@Minusz: @Adani: @VakondM - vakond.blog.hu: Minő Logikai futtatások! Marha egyszerű! jelzőberendezés, és nem leszállásjelző berendezés, és nem vészjelző! Szükség esetén a vonatszemélyzet (azaz a kalauz, vagy kalauzok) adhatnak vele különböző jelzéseket a járművezetőnek. Ezen kívül még egy műszaki hibaelhárítási feladatban is lehet jelentős szerepe. Az utas elméletileg nem használhatja, neki odatették a fészféket ha gond van, csak hát épp nem túl szerencsés helyen van ez a gomb, és a színezése is el lett baxva.

VakondM 2009.10.14. 12:56:47

@Chris von Bone: Az a fura, hogy máshol a leszállás jelzőt sem tudják használni :)

Kallerblog admin 2009.10.15. 20:35:43

@VakondM - vakond.blog.hu: Kérésedre a (többlet) kommenteket kimoderáltuk.
süti beállítások módosítása