Mostanában rengeteget dolgozok éjszakás műszakban, történnek is olykor érdekességek, de sajnos nem sűrűn van időm fellátogatni, hogy megírjam ezeket. Mindazonáltal a most említésre kerülő történet kapcsán jöttem rá, hogy a blog még korántsem telt meg abból a szempontból, hogy új történet már nem keletkezhet, pályámon már mindent megtapasztaltam, amit meg lehet. Hát akkor lásd alább az ékes példát, hogy van új a nap alatt.

Az utolsó csömöri vonat csendes. Ismerős arcok, általánosan törzsutas közeg. A létszám 5 és 12 fő között változik Cinkota állomást elhagyva. Mindenki rendszerint a törzshelyén is ül. Senki nem próbálkozik már a túlutazással, ismerjük egymást, mint a rossz pénzt.

Azért meglepetések még egy ilyen vonaton is adódhatnak. Az egyik szokás szerinti törzsutas a köszönésen túl az alábbi kérdést intézte hozzám: "Ne haragudjon, de reggel 8-ra Kőbánya-Kispestre kell mennem melyik vonattal kell Csömörről mennem?" Elkezdtem visszafejteni a közlekedést Csömör felé. "8.00, akkor számoljunk egy fél órát a 85-ös buszra az Örs vezér teréről, az ugye 7.30... Érkezik egy vonat Csömörről 6:59-re az Örsre. A következő vonattal már esélytelen lenne az átszállás és az időben érkezés. Nos, ez a vonat 6:35-kor indul Csömörről. Azzal a vonattal biztos beér időben."

A válaszon rökönyödtem meg, ami így hangzott: "Jó, értem, de nekem mikor kell ahhoz felkelnem?" Kihúztam belőle, hogy hogy mennyire lakik a HÉV-től (10 percre), majd közöltem, hogy zuhanyzással, kávéval reggelivel, gyaloglással számolva 5:05-re állítanám legkésőbb az órámat. Erre közölte, hogy ő 5 perc alatt készen van. Ja kérem, ízlések és pofonok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr565281491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2013.05.05. 11:26:03

Csodállak, amiért nem röhögöd pofán az ilyet és hagyod faképnél.

cso zsi 2013.05.05. 11:48:45

Azon a vonalon találkoztam már egy értelmes fiatalemberrel napközben is, aki meglehetősen folyékony angolsággal tudott társalogni az angolul beszélő utassal is.
Az emberek kezelése - elviselése is külön tudomány, aki ezt nem tudja, ne menjen olyan foglalkozásba, ahol utas - ügyfél - vevő képes módosítani a hangulatát.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.05. 12:36:55

@cso zsi: Az a szomorú, hogy tőlünk nyugatabbra nem kivételes, hanem teljesen átlagos, hogy a kalauz, ellenőr, pénztáros, stb. tud angolul.
Talán az is közrejátszik ebben, hogy máshol idegennyelvtanulásban a középfok a cél általános iskola végére, nálunk pedig a kéttannyelvú iskolák dicsekednek vele, ha a diákok negyede eléri ezt a szintet...

cso zsi 2013.05.05. 13:05:25

@Távmunka blog: Tőlünk nyugatabbra van miértje, nálunk meg csak az tanul nyelvet, aki tőlünk nyugatabbra véli a boldogulását.
Bizonyos szakmák - foglalkozások megkövetelhetik az anyanyelvi szintű kommunikációt (német-angol-francia-orosz), de a munkahelyek 80%-án szükségtelen. Egy időben elvárás volt kiemelt helyeken, hogy az aktuális vezető nyelvét tanulják, így most három nyelven nem beszélnek a dolgozók. :)))

Sir Galahad 2013.05.05. 14:15:42

@Távmunka blog: Meg talán az is, hogy az ottani kalauz, ellenőr, pénztáros nem éhbérért robotol, s így eleve készségesebb.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.05.05. 14:19:25

@cso zsi: Ha hozzáteszem, hogy a nyugatabbra definíciójába belefér mondjuk Csehország is, ahhoz mit szólsz?
Anyanyelvi szintet tényleg ritkán követel meg a munka, viszont középfokot annál gyakrabban.

Dwokfur 2013.05.05. 15:27:48

Erről ez a vicc jutott eszembe:
A hetek óta székrekedéssel küszködő férfi bemegy a patikába:
- Segítsen, patikus uram! Napok óta székrekedéssel küszködöm.
A patikus kérdezősködni kezd:
- Gyalog, autóbusszal vagy kocsival jött?
- Autóbusszal.
- Hány megállót utazik hazáig?
- Négyet.
- Hányadik emeleten lakik?
- A harmadikon.
- Mennyi a távolság a lifttől a WC ajtóig?
- Tizenegy méter.
A patikus műveleteket végez, kikever egy port, és beveteti a beteggel. A férfi másnap lelkendezve rohan be:
- Csodálatos szert kevert, maga egy zseni! Ilyen távolságon mindössze másfél métert tévedett!

Karipapa01 2013.05.05. 17:27:52

Kurvajó !!! :) :) Nekem is volt már pár hasonló esetem, de sajnos nagyon ritkán. Fel tudja dobni az embert még egy rossz napon is.

Karipapa01 2013.05.05. 17:32:29

@cso zsi: Ne haragudj, de érdekelne, hogy a posztban leírtakhoz mi köze van annak, hogy a kaller beszél-e angolul, vagy sem? Talán angolul kellett volna válaszolnia az utas kérdésére? És ha igen, miért?

SarahConnor 2013.05.05. 20:20:55

@doggfather: ugye? Jó, vonattal kapcsolatos kérdés oké. De hogy a kaller számolja ki, hogy neki mikor kell felkelnie? Levegőt is más vesz helyette? :)

Traktoros 2013.06.05. 21:27:50

@cso zsi: Ez így baromság. Van egy középfokú angol nyelvvizsgám, elkezdtem tanulni lengyelül (csak pénzhiány miatt abbamaradt), autodidakta módon tanulgatom a szlovákot és most a németet is, pedig eszem ágában sincs elhagyni ezt az országot, és a munkámhoz még nyelvtudás sem szükséges.

A hobbimhoz viszont nem árt (bár ott sem alapfeltétel :) ) legalább egy-két idegen nyelv ismerete, mert úgy könnyebb a kapcsolattartás a külföldi hasonló érdeklődésű emberekkel...
süti beállítások módosítása