A KEKSZ közleménye

2012.02.27. 23:43

Nos. Ehhez nincs mit hozzáfűzni. Egy háromtagú két keresetű családban, ahol esetleg a férfi a Társaság dolgozója és volt idáig a családba "többet" hozó, a plusz költség cirka 14000 forint havonta. Március negyedikétől nincs KSZ, a műszakpótlékokat megnyirbálják. Akkor harminc- negyvenezer forinttal rövidebb minden családi kassza ugye?

  Közlekedési Érdekvédelmi Körök Szövetsége az alábbi közleményt adja ki:


Érthetetlen és idő előtti a BKV Zrt azon döntése, hogy az eddig Kollektív Szerződésben rögzített utazási igazolványokat a munkavállalók hozzátartozóitól, családtagjaitól és a nyugdíjas kollegáktól megvonja. Nem értjük, hogy milyen költségmegtakarítást remél a cég, amikor az utazási igazolványok kiadása nem terhelte a közlekedési céget és a tulajdonost sem!

A KEKSZ tiltakozik, hogy a Kollektív Szerződés tárgyalási szakaszában előre eldöntött tényként kezeli a munkáltató az utazási kedvezmények megvonását és nem méltányolja annak a sok ezer nyugdíjas dolgozónak több évtizedes munkáját, akik a közlekedési cégnél végezték le áldozatos munkájukat. A BKV Zrt döntésével a munkavállalók családtagjait is nehéz helyzetbe hozta és olyan anyagi kiadásokra kényszeríti, melyek nehéz helyzetet teremtenek a családok kasszájában.

A BKV Zrt vezetés vélhetően a tulajdonos döntése, nyomása által tovább szítja az elégedetlenséget és nehezíti meg a Kollektív Szerződés tárgyalásait!

A BKV Zrt azon nyilatkozata, miszerint - „olyan új, korszerűbb Kollektív Szerződést (akar), amely összhangban áll az új Munka Törvénykönyvével” - , elfogadhatatlan.

A BKV Zrt, ha a korszerűbb KSZ alatt azt érti, hogy a munkavállalók 20-30% bércsökkenést szenvedjenek el, szintén elfogadhatatlan. A BKV Zrt vezetésének kellene leginkább tisztában lennie azzal, hogy a munkavállalók juttatásainak, pótlékainak (a Munka törvénykönyvéhez képest kedvezőbb eltérés) többletköltségei nem keletkeztek, hiszen a magasabb százalékos juttatások és egyéb pótlékok bevezetése, a dolgozók saját bértömegén belüli felosztás következménye volt. A munkáltató kiadásai tehát attól nem változtak, hogy a Munka törvénykönyvében meghatározott mértéktől eltérő, magasabb bérpótlékot biztosított! A gazdálkodás során az eltérő munkakörülmények között dolgozók bérezését a kedvezőbb munkakörülmények között dolgozóktól vonta el és adta oda a kedvezőtlenebb munkakörülmények között dolgozó munkavállalóknak.

A szakszervezetek változatlanul a tárgyalások híve, de a cég vezetése újabb öngólt rúgott és okoz jogos felháborodást a BKV Zrt munkavállalói, családtagjai és nyugdíjasai körében.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr374218818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2012.02.28. 07:55:02

Szép lesz mikor már a BKV-sok vagy a nyugdíjas BKV-sok is bliccelni fognak, mert nem kapnak szabadjegyet. :)

kacsa. 2012.02.28. 20:17:20

@Adani: Nekem is ilyesmi fordult meg a fejemben. Furcsa helyzet lenne, ha egy ellenőrnek a saját gyerekét kellene megbüntetnie. Valószínűleg nem tenné meg, de az ilyen kivételezések (is) rontják a munkamorált.

Nem értek egyet azzal, hogy rengetegen teljesen ingyen utazhatnak a BKV-n, de pont a munkavállalónak adott kedvezmények azok, amik az alacsony fizetés vagy rossz körülmények ellenére is vonzóvá tehetnek egy munkát. Nem vagyok pénzügyi szakember, de a BKV valószínűleg olcsóbban megússza, ha ingyenjegyet ad, mintha a bért emeli olyan mértékben, hogy a munka ugyanolyan vonzó legyen, mint ingyenjeggyel.

Vyca 2012.09.20. 13:54:39

"Nem értjük, hogy milyen költségmegtakarítást remél a cég, amikor az utazási igazolványok kiadása nem terhelte a közlekedési céget és a tulajdonost sem!"

A kulcsszó az alternatív költség, ugyanis nem az kerül sokba, hogy kiállítsa az igazolványokat, hanem hogy ezzel mennyi bevételtől esik el. Mert logikus, hogy aki most ingyen utazik, nem kevés személy, és egy rész ha nem kapja meg a családtagit, stb., akkor biztosan megvásárolja.
süti beállítások módosítása