Füstmentes megállók

2011.02.04. 13:10

Kérdéseim is vannak, ezek alább olvashatóak. De előbb a hivatalos rész: 

A BKV Zrt. közleménye:

 

2011. február 6-ától a BKV megállóiban tilos dohányozni. A Fővárosi Közgyűlés 2010. decemberi rendeletének értelmében a tilalom megszegőit 50 ezer forintra büntethetik a közterület-felügyelők.

 

A szabályozás kimondja: nem megengedett a füstölés az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a HÉV megállóhelyein, de a fogaskerekű, a sikló és a libegő megállóiban sem. Azokon a helyeken, ahol nem egyértelmű, meddig tart a megálló területe, a járdaszegélytől számítva két méter széles lesz a védett terület, a hosszúsága pedig az adott járműtípus méretétől függ. Így a HÉV-megállókban százhúszszor kettő méteres a tiltott zóna. Különösen fontos, hogy a cigarettázás a megállóhelyek és a végállomások utasváróiban sem engedélyezett, hiszen egy dohányzó utas akár 8-10 ott tartózkodó, nemdohányzó utastársa várakozását, tartózkodását is kellemetlenné teheti.

 

2010 júliusa óta él dohányzási tilalom 72 fővárosi aluljáróban, köztük a BKV tulajdonában álló aluljárókban is. Az erről szóló döntés meghozatalakor a képviselők már előrevetítették a mostani, a megállókban való füstölés tiltására vonatkozó rendelet megalkotására és mielőbbi bevezetésére vonatkozó szándékukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na mármost, kérdem én. Ez csak Budapesten belülre, vagy a közigazgatási határon kívül is érvényes rendelet? Tekintetbe véve, hogy a Fővárosi Közgyűlés hozta a rendeletet, a felvetés nem is annyira buta, mint látszik. Ugyanis a Társaság a Fővárosi önkormányzat tulajdonában van, Azonban az Önkormányzat hozhat-e olyan rendeletet, amely a fennhatósági területén (Budapest Főváros határán) kívül esik.

 

Másik kérdésem: Mikor lesznek kitéve a szükséges tájékoztatók? Mégiscsak közterületekről beszélünk...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr332638469

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Több tízezres bírságot kaphat, ha megállóban gyújt rá 2011.02.04. 13:35:02

Vasárnaptól akár 30 ezres helyszíni bírságot is kiszabhatnak a megállókban dohányzókra, ám a közterület-felügyelet először csak figyelmeztet. A megállókban kihelyezett táblák hívják fel a figyelmet az új szabályra: nem lehet majd rágyújtani az autóbuszok,…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2011.02.04. 13:43:55

És tényleg, ez jó kérdés. Az Őrsön pl. széles peron van a HÉV-nél és van kihelyezett csikkgyűjtő kuka is. De ezek szerint innentől csak dísznek, mert funkciója nem lesz. Viszont elvileg mivel Bp-n belül él csak Kistarcsa kórházon túl már lehet bagózni, Gödöllőn a végállomáson is sokan szívják a bagót, ameddig várnak a vonatra.

kacsa. 2011.02.05. 17:18:47

Jó kérdés. A HÉV megálló kinek a "felségterülete"? Mert ha a BKV-é, akkor jogos, hogy az azt felügyelő Főváros hoz egy olyan határozatot, miszerint a területén tilos füstölni. Ha viszont az adott településé, akkor a rendelet olyasmire is vonatkozik, amihez tulajdonképpen semmi köze.
A gyakorlatban: egyes csoportok úgysem fogják betartani, a kultúremberek meg (részben) eddig is betartották.

europass8 2011.02.06. 15:54:56

mivel a megállóknál mindig a bkv emberei takarítják el a havat( bp-n belül, kivul egyaránt) ezért szerintem egyértelmű h sehol se lehet bagózni, bár nem tudom ki.mikor-hogyan ellenőrzi ezt...

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2011.02.07. 21:39:15

@europass8: Na látod a hóeltakarítás a másik, amiről szerettem volna írni egy posztot. Mire rászántam volna magam elolvadt... :)

Traktoros 2011.02.08. 10:20:54

@europass8: Ez biztos? Mert Rákospalotára akkor nem sikerült eljutniuk. Amikor lehullott a "nagy" hó, napokig életveszély volt buszra szállni. A narancssárga mellényes bácsik, akik ezután megérkeztek a sóval, FKF Zrt. logót hordtak a hátukon (vagy még azt sem, mert pl. közmunkások voltak).

europass8 2011.02.13. 11:01:52

@Traktoros: most a hév ről van szó, a busz megálló biztos más tészta.. nem vagyok bkv-s nem tudom.

Traktoros 2011.02.15. 12:26:49

@europass8: hopp, ez elkerülte a figyelmemet... :)
süti beállítások módosítása