Tegnapi hamis bérlet

2010.04.09. 12:38

A tegnapi napom folyamán egy újabb utas járt velem rosszul. Örs vezér tere felől rongyoltunk le éppen a térképről, amikor már az új felszállókat szólítottam fel némi exhibicionizmusra Ilonatelep és Kistarcsa, kórház között. Amikor kiböktem azt, hogy a T. uta bérletén a kék több árnyalatban lelhető fel, mint nagy általánosságban a többin (puzzle-t csinált egy valódi bérletszelvény fémcsíkos bal oldalából és egy szkennelt, majd nyomtatott "Monopoly-bérletből") természetesen elkértem tőle az értékszelvényt.

Egyből sejtette, hogy miért is szeretném közelebbről megnézni azt a papírfecnit, amihez kérte a kiegészítő jegyet, majd inkább kérni szeretett VOLNA egy vonaljegyet helyette... Mondtam neki, hogy okosabb lenne, ha önként adná oda nekem még a "bérletét", mielőtt még rendőri intézkedést kérnék és a gödöllői rendőrörsig utazna egy kék-fehér Octáviával, ahelyett, hogy Kerepesen leszállhatna eredeti tervei szerint.

Minekután ezzel az érvvel elértem, hogy értékszelvényét és diákigazolványát átadja a pótdíjazás és kobzás miatt, megtiszteltem a tizenkétezres pótdíjcsekkel. (A pótdíjat a helyszínen nem kívánta rendezni, holott ebben az esetben a bérlet is kettő, vagy több darabban végezte volna. Így persze a kobzási elismervény tőpéldányával együtt várja, hogy tulajdonosa rendezze sorait.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr371907057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2010.04.09. 13:41:57

Egyesek mikre nem képesek. De hát mi értelme bérletet hamisítani? Pótdíjat kap érte meg esetleg rendőrségi ügy lesz belőle. Akkor már jobb ha nincs bérlete, ami nincs azt nem lehet elkobozni, és legrosszabb esetben max. meg lesz pótdíjazva, de rendőrségre tuti nem megy.

kacsa. 2010.04.10. 17:22:37

@Adani: Szerintem sokan abból indulnak ki, hogy a HÉVen is úgy működnek a dolgok, mint a BKV járművek többségén, ahol az ellenőr viszonylag kis valószínűséggel szúr ki egy hamis/lejárt/HÉV/... bérletet. Talán a jó minőségű hamisítvánnyal a legkisebb a lebukás valószínűsége. Az nem feltétlenül jut az eszükbe, hogy ez már egy fokkal súlyosabb elbírálás alá esik, mint a "mezei" bliccelés.

Adani 2010.04.10. 17:54:16

@kacsa.:

Ez igaz meg ugye tudják ,h a HÉV-en mindig jön a kaller és mindig kéri a jegyet, máshol meg ez egyáltalán nem biztos.

ekupo 2010.04.16. 20:50:05

Őszintén megértem a diákokat akik bérletet hamisítanak. Hogy mi értelme van bérletet hamisítani? 3850 ft a havi diákbérlet,na 8700 ft az ösztöndíjam és diákmelóval heti 3 nap munka egy hónapban 24 000 ft. Sajnos a koleszben nem fértem el ezért ebből albi,rezsi,kaja kell egy hónapra. Lehet osztani szorozni.. Akik nincsenek megáldva pénzelős apukával/anyukával így jönnek ki és persze őket kapják el. Nekünk is 24 órából áll egy nap, többet dolgozni nem tudok, 3 éve annyit hajtok mint kevés felnőtt; a suliban ösztöndíjért aztán melóban.

kacsa. 2010.04.16. 23:27:24

@ekupo: Aki rendszeresen bliccel, az általában olcsón megússza, de a bérlethamisítással megütheti a bokáját.
Magamból és az ismerőseimből indulok ki: a rendszeres bliccelők többsége tudja a módját, hogy hogy kell elkerülni a büntetést, inkább azokat büntetik meg, akik vagy ritkán bliccelnek, vagy pl. otthon felejtették a bérletüket.

Adani 2010.04.17. 12:00:59

@ekupo:

Na, de minek kell hamisítani? Az BTK-s ügy és komolyabb dolog járhat érte lehet rendőrségi ügy is belőle ha elkapnak és rád is húzzák. Ha nem telik rá és bliccelni akarsz inkább ne vegyél, rendőrségi ügy nem lesz belőle, mert se nem bűncselekmény se nem szabálysértés, legrosszabb esetben megbüntetnek. De az elbaszott törvények miatt ha nem asszisztálsz hozzá szinte kizárt, h megbüntessenek.

De ha megbüntetnek akkor sincs semmi. Kifizeted és passz, van több járat is, ahol ritkán van ellenőr ( 24-es, 3-as villamos pl.) ilyenekkel járva sokáig megúszhatod, és 6000 ft helyszíninél ha 2 hónapnál tovább húzod lebukás nélkül már jól jártál.

Mikulás74 2010.12.28. 13:36:32

És most büszke vagy magadra gyökér ellenőr? Rohadtul fasza gyerek vagy, hogy a bkv-ból mennél nyugdíjba 10 kitüntetéssel együtt a seggnyalásod miatt. Külön állatfajok vagytok a társaiddal együtt, szánalmas tetű banda. A vezetőidnek meg üzenem, hogyha emberi áron adnátok a jegyeket, bérleteket, nem történnének ilyen esetek. De annyi agyad már neked sincs, hogy ezt felismerd, irreális az az ár, amiket kértek az utazásért, a tetves monopol helyzetben lévő közlekedési vállalatotoknál. A tolvaj, korrupt vezetőitekkel együtt, a milliárdos veszteségetekkel. De már a mézga aladár képű szóvivőtök is felismerte, hogy kár emelni az árakat, mert egyre kevesebben fognak akkor jegyet venni. Hogy mennétek csődbe de tényleg....ti meg gondolom jutalékos rendszerben dolgoztok, és itt játsszátok a fasza gyereket...előbb utóbb minden bkv ellenőrt utolér egy kiadós verés(nagyon remélem)

Traktoros 2011.01.20. 09:51:03

@Mikulás74: Ejj-ejj... Kevés volt a karácsonyi bejgli, hogy ilyen rossz kedved van?

takacszoli 2011.05.20. 21:04:00

Üdvözletem mindenkinek!

Nemrégiben az Örs Vezér terénél az egyik biztonsági őr (legalábbis állítása szerint nem ellenőr volt hanem "szekuritis") elvette tőlem hamis bérletemet.
Nincs mit szépíteni, szerettem volna 2 hetet kihúzni valahogy Budapesten amíg itt dolgozom, szégyellem ami történt változtatni sajnos nem tudok rajta.

Elkérte nevemet címemet és természetesen elvette tőlem a bérletet.
Miután ezeket felírta kiállított nekem egy elismervényt arról, hogy elvette tőlem a bérletem. Ezek után azt mondta, hogy vegyek jegyet. Közben mekegésemre közbeszúrta, hogy nyugodjak meg "nem lesz büntetés."
Nem adott csekket, csak ezt a papírt.
Alig tértem magamhoz az eset után, megvettem a jegyem.
Visszamentem hozzá, hogy megkérdezzem, hogy ha csekket nem kapok és nem lesz büntetés, akkor minek kellett a nevem és a címem, kérem mondja meg, hogy mi lesz a következménye mert már most tudom, hogy álmatlan éjszakáim lesznek.
Ezután ezt felelte nekem: " a bérletet beküldöm a központba, de nyugodjon meg, ebből még senkinek sem esett baja, a papírt pedig azért kapta, hogyha panaszt szeretne tenni a hamis bérlettel kapcsolatban akkor azt ezzel teheti meg."

Elképesztően sajnálom, ami történt, és tény, hogy ez már csak késő bánat.
Kérdésem a következő lenne: a történet a körülmények és a lezajlott párbeszéd ismeretében elképzelhető-e, hogy komolyabb jogi következménye legyen dolognak (rendőrségi ügy, tárgyalás, magas pénzbírság).

Válaszukat nagyon megköszönném.

Adani 2011.05.20. 22:35:18

@takacszoli:

Hülye voltál ha ottmaradtál és az adataidat is megadtad. Hamis bérlettel közlekedni az már valóban lehet rendőrségi ügy. Ha spórolni akarsz akkor még az is jobb ha egyáltalán nem veszel bérletet, akkor csak pótdíjaznak.

Ha már hamisítasz legyen annyi eszed, h egyrészt ellenőrnek ne add oda másrészt ha bárki kiszúrja akkor ne állj le vele, hagyd ott.

takacszoli 2011.05.21. 08:46:21

@Adani:

Teljesen igazad van, de életemben nem történt még ehhez hasonló, 170es pulzussal ott állni és gondolkodni az nekem nem ment.
A fickó állítása szerint ő nem ellenőr volt, hanem biztonsági őr. Biztonsági őr nem büntethet, hatásköre addig terjed, hogy átirányít egy másik pénztárhoz, hogy vegyek jegyet ez megtörtént. Ezután kérdésemre azt mondta, hogy ne aggódjak ebből még nem lett senkinek baja, az elismervényt azért kaptam, hogyha szeretnék panaszt tenni, akkor azt azzal megtehetem. Büntetésről, csekkről szó sem volt.
Az eset egyébként nem utazás közben történt, hanem a metró bejáratánál.
Nem vagyok híve ezeknek a dolgoknak, de erre a 2 hétre úgy gondoltam megpróbálom, amíg itt dolgozom. Nem szeretnék komolyabb ügyet ebből. Kíváncsi vagyok arra, hogy mégis mennyi az esélye annak, hogy mégis lesz valami...

Adani 2011.05.21. 09:12:23

@takacszoli:

Mársokat nem tehetsz. Ha mégis feljelentenek akkor ne valld be,h te csináltad, jobb ha azt mondod ,h vetted az utcán és nem tudtad, h hamis.

takacszoli 2011.05.21. 09:41:58

@Adani:

Igen, ráadásul tényleg nem én hamisítottam a bérletet, kaptam egy embertől, hogy használjam amíg jó.
Ezt ott meg is beszéltük az őrrel.
A szám nem egyezett rajta (mondjuk azt nem ellenőrizte le), ezért gondolom meg simán megbüntetnek majd, feltéve, ha lesz folytatása a dolognak.

Remélem azért a hangvételből lejött, hogy nincs bajom az ellenőrökkel, ezért is és a hitelesség miatt is kérdeztem itt ebben a blogban, úgyhogy kérem senki se vegye provokációnak.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2011.05.23. 23:05:41

@takacszoli: Örülök, hogy hozzánk fordultál kérdéseddel. Segíteni azonban nem tudok sajnos ebben az esetben. A biztonsági szolgálat ugyan tényleg nem pótdíjazhat, ellenben kobozhat. Valamivel másabb nyomtatványuk van erre, mint nekünk, ezt is tudom. De hogy ezek a bérletek bejutnak-e az Akácfa utcába, vagy csak a Di-Sec teszi el őket "emlékbe" erről sajnos fogalmam sincs. Minden estre csak arról tudok nyilatkozni, hogy ha mi, kalauzok (gondolom az ellenőrökre is igaz ez) elveszünk egy hamis/hamisított/bármilyen okból érvénytelen bérletet, az az Akácfa utcába kerül körülbelül 3 nap alatt.

Nem egyszer kellett már a rendőrségre mennem a hamis bérletek miatt, tehát a BKV tesz ezekben az ügyekben feljelentéseket. De mi ugye a kobzás mellé csekket is adunk, és a kobzási elismervény tőpéldányát is, illetve a csekk átvételét is alá kell írnia az utasnak.

Ezzel tulajdonképp elismeri a találkozás, a kobzás és a pótdíjazás tényét.

Ám, mint említettem a biztonsági őrök kobzásaival nem tudom mi lesz. Hátha olvas minket egy szakavatott is, és ő segít.

takacszoli 2011.05.24. 14:18:24

@Dió, a kaller:

Köszönöm válaszod.
A kobzási elismervényen az szerepel, hogy a Jegyellenőrzési Szakszolgálathoz továbbítják az értékszelvényt.
Tovább az is rajta szerepel, hogy 2 nap múlva lehet érdeklődni.
A biztonsági őr azt mondta, hogy nem lesz semmi probléma, leadtam kész, kaptam róla elismervényt és ennyi. Csekket nem adott és tulajdonképpen amit leírtam az úgy történt.
Megkérdeztem egy másik biztonsági őrt egy másik metro állomáson és azt mondta, hogy nem kell aggódnom, maximum küldenek egy csekket és kész.
Hát meglátjuk.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2011.05.24. 21:47:55

@takacszoli: Ha lesz valami fejlemény megírod? Megkérhetlek rá?

Richie21061 · http://www.zeneszbazis.hu/profile/RakoczaRichard 2012.02.21. 20:27:56

@Mikulás74: Az biztos, ha velem találkozik megfigyelhette volna a fején is a kékes árnyalatokat a rohadtja...

Richie21061 · http://www.zeneszbazis.hu/profile/RakoczaRichard 2012.02.21. 21:37:49

Az ellenőrök 99%-ának a metróbejáratnál akár egy levágott kutyafaszt is felmutathatsz, beengednek. De ezt az esetet nem értem: Haza megy ez a fasz este és elmesélni a feleségének, hogy "képzeld drágám, ma elvettem egy diáktól egy hamis bérletet!!! " ez aztán a teljesítmény. Legalább annyira gerinctelen férgek az ellenőrök, mint a bkv vezérek, akik a milliókat hordják kifelé talicskán, bocsánat, audin. Az egész kóceráj csődbe fog menni heteken belül remélem, meg is érdemlik. Annyi empátia lehetne az ellenőrben, hogy ha ki is szúrja egy laza presszó mosoly kíséretében továbbmegy. Patkány banda.

Adani 2012.02.22. 08:26:15

@Richie21061:

Az ellenőrnél van motiváció arra, hogy minél több lógóst elkapjon, mert fejkvóta jár érte, sőt van egy kvóta is, hogy egy hónapban mennyi embert KELL megbüntetni, ha nem hozza a szintet akkor mehet a szőnyeg szélére. Ezért van az, hogy mint a Titanicon előbb a nők és a gyerekek, őket könnyebb megvágni, egy napja lejárt bérlet, 2 perce lejárt jegy, nem lyukasztott időben, tele van a net hasonló panaszokkal. Ember felszáll a buszra, mire odaér a lyukasztóhoz már ott az ellenőr és nem engedi lyukasztani, viszont büntet.
A metrónál álló őrök viszont nincsenek motiválva sehogy, ellenőrizni nem lehet őket, nem is szokták egyébként, nem büntethetnek így nincs fejkvóta sem, a többség épp ezért szarik az egészre ácsorog ott egész nap, elvégre megfizetik (ráadásul nincsenek is túlfizetve) aztán szarnak az egészre, mindenre bólogatnak, ha nem megy a bliccelő után akkor nem fog anyázni, nincs konfliktus stb. Ha meg utánamegy, kitessékeli, könnyen átmehet anyázós verekedős konfliktusba, aztán ha kap egy feljelentést vagy hivatalos panaszt magyarázkodhat hetekig. Sokszor sem az őt alkalmazó Di-Sec se a BKV nem fog mellé állni ők védeni fogják a mundér becsületét. Kinek hiányzik ez? Ha meg lelkesen bólogat minden papírfecnire, amit elé tolnak akkor sima ügy, mert nincs rá panasz, a fizetését ugyanúgy megkapja, amúgy meg semmi se változik, hiszen ,aki emiatt nem tud bliccelni a metrón az majd megy valami felszíni járattal kerülő úton.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2012.02.22. 10:01:15

@Richie21061: Ha a Te munkádat hamis pénzzel fizetik ki, kíváncsi vagyok az arcodra.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2012.02.22. 10:02:53

@Richie21061: Mellesleg felsőoktatásos diákja volt szegény kisgyereknek.

Richie21061 · http://www.zeneszbazis.hu/profile/RakoczaRichard 2012.02.22. 10:13:43

@Adani: hamis bérlet elkibzásáért nem kapnak prémiumot.

Richie21061 · http://www.zeneszbazis.hu/profile/RakoczaRichard 2012.02.22. 10:15:57

@Dió, a kaller: Én meg a te arcodra vagyok kiváncsi, amikor egy 4-5 fős spuris, susigatyás cigánybanda száll fel a járműre, hogy mikor mész oda szarakodni velük.

Adani 2012.02.22. 10:49:00

@Richie21061:

Ez itt öngól, pont egy olyan kallernek írod ezt, aki nem diszkriminál, hanem odamegy a cigókhoz is és ha nincs jegye leszállítja, van is ilyen poszt, ha rákeresel megtalálod. Mellesleg láttam is már ilyet, a GHÉV-en van több kaller is ,aki képes megtenni, sőt kalauzzal helyet cserélős átszállós trükk után is láttam már, hogy le lettek szállítva.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2012.02.22. 13:00:57

@Adani: Különös. Nálam nem szokott velük probléma lenni. Ismernek már a törzsutasok. Közülük is.

Ezért előnyös, hogy egy (ha a Csömöri HÉV-et külön vonalnak veszed akkor kettő) vonalon dolgozom össz-vissz.

Adani 2012.02.22. 13:45:55

@Dió, a kaller:

Való igaz, tapasztalat, hogy ha kellő fellépéssel odamegy hozzájuk az ember akkor már ezen eleve meglepődnek ,hogy jé, hogyhogy nem rakta tele a gatyáját rögtön mikor meglátott minket, hogy azonnal kiesnek a szerepükből. Általában meg lehet lepni mindenkit, ha nem úgy reagál az ember, ahogyan várják.

Richie21061 · http://www.zeneszbazis.hu/profile/RakoczaRichard 2012.02.22. 14:15:09

@Adani: Akkor Ő egy szuperman-ellenőr? hiszem ha látom. Én oda nem adtam volna neki a bérletet, nincs az az isten. A 4/6-oson újabban ss egyenruhában masírozó közterület őrök is max a jegy nélkül utazó postásnőt basztatják reggel a Jászain. Csináljunk olyan társadalmat, ahol belefér az, hogy az ember nem 2-3 gázszámla csekket tologat maga előtt és akkor megveszik a jegyet/bérletet az emberek, de emberi áron. Persze nem azért, hogy nokiás dobozba pakolják a bevételt és pacsizzanak a végén. Az épp elég "öngól", ha valaki tényleg ennyire talpraesett és ellenőrként szarakodik a bkv-n.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2012.02.24. 09:48:45

@Richie21061: A jegyvizsgáló még mindig nem ellenőr. Utaztál Te már HÉV-en?

Traktoros 2012.03.07. 13:10:50

@Dió, a kaller: Hagyd, csak egy öntelt zenész...
süti beállítások módosítása