Jelezze időben leszállási szándékát!

Ha nincs le- vagy felszálló, nem áll meg a villamos

2009. január 30.
BKV Zrt.

A BKV újabb energiatakarékos és egyben utasbarát lépésével kapcsolatosan a következő tájékoztatással találkozhat az utazóközönség február 1-jétől az 59-es és az 59A villamos vonalán, március 1-jétől a 2-es villamosok déli szakaszán, valamint a 24-es és 52-es villamosokon: "Felhívjuk tisztelt utasaink figyelmét, hogy a villamos csak abban az esetben áll meg a megállókban, ha a leszállási szándékot előre jelezték, vagy a megállóban felszálló utas várakozik. Kellemes utazást kívánunk!"

Egyelőre kísérleti jelleggel, a BKV Zrt. leszállásjelzővel felszerelt villamosai csak akkor állnak meg a megállóhelyeken, ha ott felszálló utas várakozik, vagy a járművön előre jelezte valaki leszállási szándékát. 2009. február 1-jén üzemkezdettől elsőként az 59-es és az 59A villamos vonalán vezetjük be az utasbarát és egyúttal energiatakarékos intézkedést, majd március 1-jétől a 2-es villamosok déli szakaszán, valamint a 24-es és 52-es villamosokon. (Farkasrét, Márton Áron tér irányban az Apor Vilmos téren, valamint a Könyves Kálmán körút irányban a Haller utcánál mindenképpen megállnak a villamosok)

Bár több villamos-vonalon jelenleg is csak szükség esetén nyitják ki az ajtókat, az új intézkedés következtében - a téli hidegben - az Utazóközönség számára még komfortosabb szolgáltatást nyújt a BKV Zrt., emellett még energiát is megtakarít.

Az újítás sikerének érdekében Utasainkat arra kérjük: továbbra is idejében jelezzék leszállási szándékukat, illetve az érintett járatok menetrendjéből tájékozódjanak az egyes megállókból történő indulási időpontokról.

(bkv.hu)

Magyarán ezeken a villamosvonalakon innentől kezdve, ha a leszállási szándék jelezve nincs, a villamos megállás nélkül továbbmegy. Eddig is voltak ebből problémák, (az utas nézett értetlenül, hogy a villamos miért nem nyit ajtót, hiába járnak ott az egyedi ajtónyitású villamosok évek óta...) de most már nagyon gyorsan meg kell tanulniuk a tisztelt utasoknak jelezni a leszállási szándékot.

Amúgy a cikket egyik olvasómtól kaptam, ezért ezt neki külön köszönöm.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr99913848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vyca 2009.01.31. 12:52:24

Utasbarát, mi? Már most lárom milyen népszerű lesz: "Mér nem álltál meg te k**!" És hasonló mondatok a villamosvezetők felé, több panasz a BKV felé. Mert az utasok nagyon értelmesek és okosak.. :) Mellesleg ezt már rég meg kellett volna tenni.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.01.31. 14:51:25

@Vyca: Pontosan. Hiába van kint az 59-es megállóiban a "JELEZZ(en)!" feliratú színes kis papírfecni a menetrend mellett, valamint a villamoskocsikban...

(Természetesen az intézkedés leírásával... olyan színes és tiritarka, hogy az utasnak kiveri a szemét. Kár, hogy a színösszeállítása hasonlít a "3 az 1-ben Budapest-bérlet" plakátjára...)

Amúgy a fűtött villamosokon ez tényleg utasbarát intézkedés. Télen. Bár a T5C5K és a KCSV7 típusú villamosokon eléggé nagy méretű az ablak... :) Úgyhogy nyáron sem baj, ha a villamos nem az ajtón át szellőzik.

VakondM 2009.01.31. 15:50:47

Én az ellenkezőjét láttam számtalanszor! :)
Villamos megáll, de csak 1-2 másodpercel később nyitok ajtót. Látom a mama az ajtó melletti oldallemezt nyomkodja majd egy kis bólintással nyugtázza magának, hogy "igen megcsinálta" kinyílt az ajtó :D

vorti 2009.01.31. 16:16:36

@VakondM: 61-esen vannak ezek a debil "érintőgombos" ajtónyitók, amik a rutinos utasoknak is csak harmadjára engedelmeskednek. Egyik utamon én álltam az ajtónyitónál, voltunk páran, odébbállni nem tudtam, kb. minden második megállóban a felszállók ott vacakoltak a gombbal, de nem nyílt az ajtó. :D Amikor belülről kinyitottam nekik, örültek maguknak, hogy csak sikerült... :D

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.01.31. 16:34:47

@DON GATTO: Ez ismerős. Csak úgy, hogy csávó bámulja az ajtót, várja a csodát, két-három másodperccel később megnyomom bent a leszállásjelzőt, az ajtó kinyílik, emberünk néz bután...

Én sunyi vigyorral az arcomon mutatom neki a gombot... :)

jobbunko 2009.01.31. 18:09:21

Ez altalaban jo dolog, es amirol irni akarok nem is a villamosokon okoz problemat. Legalabbis nekem nem, talan masoknak ott is. De pl az ejszakai buszok sem allnak meg ha nincs utas a megalloban es nem is jelzett senki. Ez persze ezeknel a jaratoknal sok megalloban elofordul, igy a menetido lerovidul, nehany allomas alatt egesz csinos elonyt lehet osszehozni. Ugyanakkor az ejszakai buszokhoz sokan mennek ki idore, mert ismerik a menetrendet. Aztan lehet talalgatni, hogy "most ma' elment vagy kesik?". Iden telen egyszer fel orat vartam emiatt -5 fokban, egyszer pedig inkabb hazagyalogoltam, amikor lattam elsuhanni az ejszakait 4 perccel a menetrendben jelzett ido elott. Errol kinek mi a veemenye?

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.01.31. 18:55:05

@jobbunko: Megmondom őszintén, hogy én rendszeresen 5 perccel a menetrendben meghirdetett előtt megyek ki a magállóba éjjel. Természetesen akkor sosem siet. Ha kimegyek időre, a megállóba (pontosan érkezésre), akkor még két sarokkal odébbról integethetek... :S

kacsa. 2009.01.31. 21:23:11

Ha jól tudom, ehhez a tárgyi feltételek már egy ideje adottak voltak néhány vonalon. Hogyhogy most szállta meg a vezetést az ihlet? :) Csak legyenek szívesek és írják ki jó nagy betűkkel, hogy jelezni kell, így talán valamivel kevesebb utas fogja szidni a vezetők édesanyját. Szerintem így is lesznek egy páran...
Van valami etológiai kisérlet, hogy a madárnak valamit csinálnia kell, hogy kapjon pl. ételt. Majd kiszúrnak vele és a viselkedésétől függetlenül kap (véletlen időközönként) kaját. A madár megpróbálja azt a mozgást ismételni, amit akkor csinált, amikor véletlenül éppen kapott ételt. Ismételgeti, aztán előbb, vagy utóbb megint kap. Ő meg örül magának, hogy lám, bevált :). Valami ilyesmi lehet az ajtónyitó gombbal és a vésznyitóval (MAN) is.
Ui.: A 3. pont első bekezdésében leírthoz hasonlóra gondoltam. www.behav.org/00library/eto_szeminar/BUZSAKI.htm

VakondM 2009.01.31. 21:27:58

@Dió, a kaller:
Én nappal is -5 percel előbb megyek ki, VT Transmanos buszvonal mellett lakom :P

VakondM 2009.01.31. 21:46:11

@kacsa.: Február 1-étől lép hatályba az új szabályozás ami sok mindenen változtat - ahogy ezen is. Sok éves munka eredménye ez az új utasítás ami végre a gyakorlati tapasztalatok alapján született. (Persze vannak benne olyan elemek amik még nem lépnek életbe Budapesten)
Az érintett vonalakon járó villamosokon már kihelyezték a tájékoztatókat.

@jobbunko: A menetidőt szigorúan fogják ellenőrizni! A villamosvezető dönthet úgy, hogy a villamost megállítja a megállóba és elindul. De mehet a megálló kihagyása nélkül folyamatosan - értelem szerűen kisebb sebességgel.

VakondM 2009.01.31. 21:48:06

Még 2 óra 12 percig érvényes a régi 1980-ban kiadott utastás! :P

kacsa. 2009.02.01. 15:41:11

@VakondM: No igen, Transmanos vonalnál minél messzebb lakik valaki a végállomástól, annál nehezebb megtippelni, hogy mikor jön a busz. Nem mintha a végállomáson valami atomóra szerint indulnának... (A napórát még elhinném :P)

VakondM 2009.02.01. 18:52:31

@kacsa.: Én közel lakom :) 5 perc a bégállomástól az út ide. Sokszor késtem le úgy a buszt, hogy pontosan nyugottan kisétáltam a megállóba :D Amikor kifordultam az utcánkból a 213as dzsiiiiii elsuhant előttem....
süti beállítások módosítása