Ma éjjel egy gödöllői vonaton történt az eset, hogy odamentem egy úrhoz, és a következő beszélgetés zajlott le közöttünk:

-Jó estét kívánok! Menetjegyét, bérletét kérem!

-Van jegyem, de nem adom oda!-mondja az úr és lobogtatja a szűz vonaljegyet.

-Semmi gond, legyen szíves akkor lekezelni.

-Nem.

-Ebben az esetben kérek egy igazolványt.

-Nem adok, mert van jegyem. Egyébként nem értem, hogy például a 3-as villamoson ha a Mexikói úttól az Erzsébet királyné úti aluljáróig megyek, miért kell lyukasztanom. Ugyanannyi a jegy akkor is, ha a Gubacsi útig megyek.

-Az a megállótávolság 5 percre van gyalog. Miért nem sétálja le? Akkor viszont, ha mégis a villamos mellett dönt, akkor a jegy érvényesítésével tudja leróni a szolgáltatás díját.

-Nem aránytalan ez egy kicsit?

(Valaki a tömegből fennhangon megérdeklődte az utastól, hogy miért nem vesz bérletet. Több sem kellett, meglovagoltam a kérdést.)

-Nem rossza a kérdés. Ugyanis egy havi bérlet ára 20 munkanappal számolva kevesebb, mint napi két vonaljegy árát teszi ki.

(Egy dolgozói havibérlet ára 8250 forint. Ha ezt leosztjuk hússzal, az 412,50 forint. Ez tovább osztva a vonaljegy árával, vagyis 270 forinttal, kerekítve 1,53 darab vonaljegyre jön ki egy napra. Idén szeptemberben 22 munkanap van, plusz a hétvégék. Ha csak a munkanapokkal számolunk, akkor a szeptemberi bérlet ára munkanaponként (két tizedesre kerekítve) 1,39 vonaljegynek felel meg. Forintosítva ez 375 forint.)

Ezek után, mivel mivel az úr a vonaljegyét nem volt hajlandó továbbra sem felmutatni, ezért leszállítottam. A következő vonatra 20 percet kellett várnia. Amennyiben Cinkota előtt akart leszállni a vonatról.

Egy utas feltette az úrral kapcsolatban a költői kérdést: "Miért kellett bezárni a Lipótot?"

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr60678766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Athee 2008.09.24. 13:50:14

Hmmm... Dióka neked is, de neki is igaza van! Pl. ha én felszállok a Kossuth téren, és leszállok a Batyin, akkor minek fizessek ki egyáltalán szakasz jegyet??? Ami mennyi is??? És arról nem beszélve, hogy azt oszd el 3-mal!

Jó mondjuk én bérletes vagyok szóval most jelenleg nem érint!
Abban viszont teljesen igazad van, hogyha ott van nála a kiba jegy, akkor miért bliccel??? Pro et contra! Még mindig...

VakondM 2008.09.24. 13:59:19

A tarifarendszer reformja nekem nem ért volna meg 20 perc várakozást... Igaza van persze, évek óta megy a vita, hogy változtatni kéne.
süti beállítások módosítása