Vízosztással, az utak és a villamossínek locsolásával, illetve a strandok meghosszabbított nyitva tartásával igyekszik mérsékelni a hőség kellemetlen hatásait a főváros. A várhatóan péntekig érvényben maradó hőségriadó idején Budapest legfontosabb csomópontjain ivóvizet osztanak; a munkába bekapcsolódnak a kerületek is. A meleg hatására a napi vízfogyasztás 25 százalékkal is megemelkedhet, vízkorlátozásra azonban biztosan nem lesz szükség.

 

 

 

Mivel a napi átlaghőmérséklet szerdától meghaladja a 25 Celsius fokot, az Országos Tiszti Főorvos határozatlan időre II. fokozatú hőségriadót rendelt el. Ennek megfelelően a főváros is megteszi a szükséges intézkedéseket – mondta Demszky Gábor a Fővárosi Védelmi Bizottság rendkívüli ülését követően. A hőségriadó várhatóan péntekig lesz érvényben – akkor lehűlés valószínű –, de a jövő héten ismét kánikulára lehet számítani.

 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szerda reggel 6 órától kétszer 12 órában éjjel-nappal összesen 20 locsolóautóval mossa és hűti Budapest utcáit. Az akár 60-70 fokra is felhevülő aszfaltra permetezett vízzel enyhítik a forróságot, valamint lekötik a port és a polleneket is. A nappali órákban a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő-és tömegközlekedési úthálózatot locsolják.

Túlmelegedés ellen ugyancsak locsolják a villamosok pályáit is a nap legmelegebb időszakában. A Főkefe figyelmet fordít arra is, hogy a hőségben is folyamatos legyen a lakossági hulladékgyűjtés és szállítás.

 

A főpolgármester elmondta: a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Fővárosi Polgári Védelem munkatársai szerdától Budapest több fontos forgalmi csomópontján naponta 20 ezer félliteres palackos vizet osztanak szét a város legforgalmasabb pontjain, így a Moszkva téren, a Móricz Zsigmond körtéren, az Őrs vezér terének zuglói oldalán, a Szent lélek téren, valamint a Váci út és a Róbert Károly körút sarkán.  

 

A vízosztásban a kerületek is rész vesznek; a XI. kerületben az Etele téren, Terézvárosban a Hunyadi téren, Zuglóban a Bosnyák téren, az Örs vezér téri egészségügyi központban, a Hungária körút és a Thököly út, illetve a Hungária körút és a Kerepesi út sarkán, valamint a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán lehet ivóvízhez jutni a nagy melegben.

 

Ezen felül a Fővárosi Vízművek Zrt. ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren, így a járókelők itt is hűtött, csomagolt vagy poharas vízhez juthatnak reggel 8-tól este 18 óráig. A vízcsomagoló óránként átlagosan 1500 liter vizet dolgoz fel. Ugyancsak a Deák téren a Vízművek szórólapokon hívja fel a figyelmet a vízfogyasztás fontosságára, illetve hogy fokozottan kell ügyelni házi a háziállatok itatására. A Deák téren ezért külön kutyaitatót is kialakítanak.

 

Budapesten, egy átlagos napon 450-500 ezer köbméter víz fogy el. A rendkívüli meleg hatására a napi vízigény mintegy 25 százalékkal is megemelkedhet, ez a mennyiség azonban a Fővárosi Vízművek napi kapacitását meg sem közelíti, így vízkorlátozásra a rendkívüli meleg ellenére sem kell számítani.

 

Forrás: budapest.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr431262822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam a kaller 2009.07.23. 13:14:05

Ma kinevezem magam már nem létező tartalék kallernek :D Egye fene, nem, de megpróbálom elérni azt hogy had ne keljen ma Hősök teréig bemenni...Mindenkinek kitartás ebbe a nagy meleg.
(Illetve Karesz és Szabó Csabi, azért majd az ellentétes vezetőálláson kapcsoljatok egy vezetőállás fűtést. Nem venném a lelkemre, ha átszereléskor megfáznátok...^^)

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.07.23. 14:24:46

Szerintem Gödöllőn van hőség-tartalék a járművezetőknél. Tavaly legalábbis volt...

Vicces volt, a látvány anno, amikor 3 félliteres vizes palackkal a táskámban szálltam fel dolgozni... Egy kanyar alatt el is fogyott mind... Azért az utastérben is megvan az 50 fok.

Kész felüdülés volt, amikor kiesett egy ablak a vonaton és Cinkotáig azt kellett őriznem... :) Meg volt oldva a klíma... :)

Kitartás mindenkinek a forgalomban! Nekünk kitört a nyári szünet! :)

Adam a kaller 2009.07.23. 20:03:19

Nálunk is van. Ő a meleg tartalékos:P

Adam a kaller 2009.07.28. 04:03:27

@Adam a kaller: Egy fene, bementem, csakhogy dolgozzak is valamit, nomeg nem is volt olyan elviselhetetlen az aznapi meleg...:)
süti beállítások módosítása