A "Figyelj!" jelzés érdekes dolog. Egyes esetekben akkor is kell adni, ha nincs a környéken senki sem. Ilyen például Csepelen a Szent Imre téri átjárópár is. Itt a lakossági panaszok miatt (már megint a vasút hajt fejet...) csak hajnali 5 és este 10 óra között, de akkor kötelező érvénnyel kell adni a "Figyelj!" jelzést az átjáró előtt, mert hiába van ott egy csokor fénysorompó, a közlekedő felek nem tartják azt tiszteletben. (Autósok és gyalogosok egyaránt...) Ez gyönyörűen le is van írva a Vonali végrehajtási utasításban, illetve a mentesítés az Állandó érvényű parancskönyvi rendelkezésekben.

Igen ám, de van, akinek ez az egész nem tetszik, sőt személyes sértésnek veszi fel, ha rásípol a vonat és természetesen a járművezető a hibás. Ilyen eset volt velem a múlt héten is. Cammogok a Koltói Anna utca fedőnevű átjáróhoz és annak rendje és módja szerint adtam a "legalább három másodpercig tartó" hosszú sípszót. Erre egy ötven körüli ürge megsaccolta szexuális identitásomat (ezúton jelzem neki, hogy tévedett és nem vagyok homokos...), valamint édesanyám foglalkozását (ez sem nyert, nem a szexiparban dolgozik és főleg nem üzletszerű kéjelgéssel keresi kenyerét).

Ilyenkor az ember szép lehet, de okos nem. Mondjuk ha eljött volna velem Csepelig és ott adja elő hasonló stílusban a gondját, lehet, hogy kikerestem volna neki az idevágó pontját az Utasításnak, hogy megmutassam neki, hogy nem én válogatom meg, hogy mikor "füttyögök", sőt azt sem, hogy milyen hosszan. Ezen felül mondjuk a "Figyelj" jelzést természetesen baleset elhárítási célzattal is lehet (sőt, kell is) használni.

És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy például sűrű ködben, vagy hóviharban (tehát amikor a távolbalátás korlátozott) az ÁTJÁRÓ ELÉRÉSÉIG kell adni a jelzést... Tetszenének megtanulni körülnézni és tisztelni a fénysorompót! Akkor csendben suhannánk át Csepelen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr791492665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam a kaller 2009.11.02. 19:42:12

Nem hiszem el hogy egyesek nem tudják felfogni, hogy a Figyelj! jelzés nem csak a már kialakult veszélyhelyzetet próbálja meg elhárítani, hanem megpróbálja meggátolni annak kialakulását. De persze ha nem adod, akkor a baleseti jegyzőkönyvben: "Nem érzem hibásnak magam, mert a hév járművezetője nem tett eleget kötelezettségeinek, és nem adott hangjelzést." Illetve lásd kombájnos baleset: hangjelzés ellenére is a sínekre hajtott a mezőgazdász huszár...

Adani 2009.11.03. 14:52:45

Egyesek ellen semmi sem használ. Fénysorompót leszarják, a sorompót kikerülik ha betonfal lenne akkor is átmennének valahogy. Egyébként meg aki hülye haljon meg, ha egyszer nem sikerül neki akkor Darwin díjra lehet jelölni.

Vyca 2009.11.03. 18:51:46

Ejnye Dió, hova lett a végtelen türelem? Nem szokásod a kifakadós posztok írása...

VakondM 2009.11.03. 22:20:25

@Adani: Vágóhíd, ott egyből sétálhat a húsdarálóba.

Adani 2009.11.04. 08:02:54

@VakondM:

Tegnapi hír volt ,h Törökszentmiklóson sikerült egy biciklisnek. Tolta a biciklit volt fénysorompó és sorompó is, de mégis betolta a vonat elé a bicajt és a vonat volt az erősebb. Vagy félsorompó volt és kikerülte vagy teljes és alatta bújt át biciklistől ( igen ilyesmit is szoktak
süti beállítások módosítása