Szilasligettől... Meddig is?!

2009.02.09. 12:11

Ma a szilasligeti utasok közül volt néhánynak egy-két kínos perce...

Bevett szokás a szialsiak között, hogy csak Kistarcsa kórháztól, vagy csak addig kérik menetjegyüket, hogy spóroljanak 75 kőkemény fointot. Ha a jegyvizsgálónál megbuknak, ki így, ki úgy intézi el a dolgot.

Ma reggel nálam is megbukott egy utas... Kérte a jegyét Szilastól Kórházig, de a reggeli csúcsban a kórházi ajtózáródás után végeztem. Itt, csak a kocsi túlvégén volt a hölgy, aki úgy gondolta, hogy ma reggel (is?) spórol egy kicsit.

Ajtózáródás után visszaballagtam a kocsi túlvégére és kérdőre vontam:

-Jó reggelt kívánok! Szeretném látni a hölgy Kistarcsa kórház és Ilonatelep közé érvényes menetjegyét vagy bérletét.

A hölgy mutatta a Sziasliget és Kistarcsa kórház közé tőlem vett menetjegyet.

-Ez itt már nem érvényes, csak az előző megállóig.

Ezek után megmutatta, a Budapest-bérletét...

-Ez viszont még nem érvényes. Egy igazolványt, vagy hatezer forintot kérek, mivel az első jegyvizsgálat után a teljes útra már rendelkezni kell jeggyel, vagy bérlettel.

-Nem lehetne, hogy megvegyem?

-Nem. Egy igazolványt, vagy hatezer forintot kérek.

Átadta a személyijét, én pedig megírtam a pótdíjazást.

Miután Cinkotán leszálltam, egy kolléga mesélte, hogy ő épp az előbb leszállított egy utast ugyanebből kifolyólag Ilonatelepen...

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr7931909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metal · http://electric.blog.hu 2009.02.09. 12:41:37

Milyen jogon kértél igazolványt?

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.02.09. 13:52:49

A Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésének 76/2008. (XII.30) számú rendeletének 1.§ 21. bekezdése kimondja:

"(...) Ezért, ha az utas a szerződési feltételeket nem tartja be, vagy díjfizetés nélkül utazik, és ellenőrzés esetén a helyszínen nem egyenlíti ki a pótdíjat, köteles arcképes igazolványt, vagy egyéb arcképes azonosító okmányt bemutatni."

Van még kérdés?

metal · http://electric.blog.hu 2009.02.09. 14:46:39

Aha tehát a FÖK egy rendelettel hatósági jogot adhat az ellenőröknek? Érdekes!

Félreértés ne essék, elítélem a bliccelést, de azt is, ha valaki jogtalanul lép fel mások ellen!

VakondM 2009.02.09. 16:21:21

@metal:
1, A rendelet szerint jogosan cselekszik ha elkéri
2, Mivel nem hatósági személy, az utas megtagadhatja az igazolvány átadását - de ez esetben is szankcionálható (pl: leszállítás)
3, Nem ellenőr, hanem jegyvizsgáló ami nem ugyanaz. Nem csak szóbeli különbségek vannak.

metal · http://electric.blog.hu 2009.02.09. 21:36:12

Ezzel csak az a problémám, hogy nem mondják el, hogy az utasnak joga van megtagadni az igazolvány átadását! Meg érdekesen mindig csak lányok, meg öregek ellen sikerül fellépni! Nem tudom, hogy ez HÉV jegyvizsgálókra is igaz-e, de BKV, és Volán ellenőrökre igen! Pl. ha én nem akarom megmutatni a bérletemet, akkor 10-ből 10X hagy ott az ellenőr, de barátnőmet megbüntette, mert egy nappal lejárt az útviszony igazolása! Aki nem tudná mi az, egy kis cetli, ami igazolja, hogy a két megálló hány kilométerre van egymástól! Mert egy nap alatt távolodott a két állomás, ezért valószínűleg barátnőm csalt!

Furcsa mód ebben a történetben is hölgy a másik oldal!

VakondM 2009.02.09. 22:40:09

@metal:
Én nem így vettem észre. Mindenki a jogával van tisztában, a kötelesség nem számít. Sajnos eljutottunk ide!
Vonaton már nekem is keménykedett hasonló igazolásért a fővizsgáló (nő) 15 percig próbált valamit beadni, aztán amikor látta ez nem sikerül elment.
Valóban ezek olyan dolgok amik egy valódi szolgáltatónál nem fordulhatnának elő.

Viszont Dió kolléga azok közé tartozik aki mintája lehetne, hogy milyen is kell legyen egy szolgáltató cég dolgozójának! Ezt merem állítani!

metal · http://electric.blog.hu 2009.02.10. 08:27:18

Ha a Dió kolléga valóban a minta lehetne, akkor bocsánatot kérek tőle! Én HÉV-vel nem járok, ottani tapasztalatom nincs,de találkoztam már olyan volán ellenőrrel, aki előre köszönt, udvariasan elkérte a bérletemet, majd jó utat kívánva tovább ment! Ilyen is van, csak kevés, és hát mi átlag emberek a bunkó alapján ítélünk, mert ők vannak többen!

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.02.10. 09:11:45

@metal:
Sajnos ebben igazat kell adnom Neked! Én is többször láttam olyat, hogy odaböffentette nekem az ellenőr a villamoson, hogy add a jegyed. Mondtam neki, hogy várj, megkeresem az Utazásim. Megmutattam, és még egy köszit sem tudott mondani. Mondjuk ellenpéldát is találok... :)

Van olyan utas viszont, aki meglát engem és már messziről mosolyog. Ha civilként állok a megállóban, vagy utazom, akkor is odakösszennek, odajönnek hozzám beszélgetni... Talán tettem érte. Amilyen az adjon Isten... Ez egy kétszereplős játék utas és kalauz között.

VakondM 2009.02.10. 11:42:30

@metal: Sajnos pont ez az előitélet! Amikor egy hülye miatt utálod az összeset! ;)

metal · http://electric.blog.hu 2009.02.10. 12:36:06

@VakondM:

Igen ez előítélet, de ez nem véletlenül alakul ki! Az előítéletek akkor szoktak kialakulni, ha az adott csoport jó részére igazak!
Persze mindig vannak kivételek, akik viszont ezt sértőnek érzik! De szerintem nekik azzal kellene az előítéletek ellen harcolni, hogy megszüntetik a forrást, és akkor lassan eltűnik! Mert ha minden ellenőr (jegyvizsgáló) kedves udvarias, akkor egy idő után mindenki tisztelni fogja őket, és nem utálni!

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.02.10. 14:17:40

Mint említettem, a saját utasaim engem is szeretnek.

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2009.02.10. 14:42:18

...tegnap délután is láttuk, amint Szilason még csinos csaj is futott utánad egyik kocsiból a másikba... :P

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2009.02.10. 15:55:04

Tapasztalatom szerint a HÉV-es jegyvizsgálók udvariasan és emberien kezelik a helyzeteket. Ma reggel pl Szigethalomról jöttem, ahol ugye van pénztár, de lett volna vagy 20 másodpercem jegyet venni (mire odaértem már láttam jönni a szerelvényt). Az egyik kocsi első ajtajánál szálltam fel, ahol az előző kocsiból átszálló jv is. Budapesti bérlettel és 125 forinttal a kezemben léptem fel a lépcsőn, és köszöntem is. Az úr egy szóval sem említette, hogy kellett volna jegyet vennem a megállóban, pedig szvsz nem láthatta, hogy tényleg nem volt rá időm. Aki nem úgy áll hozzá, hogy bunkó paraszt békávés kaller azzal teljesen normálisak. Az ellenőrökre kb ugyanez mondható el, a tahókat rég beállították a metróba biokordonnak, szelektálódott picit a gárda. (Múltkor köszöntem egy biokordonnak, erre visszaszól: He? Na mondom szép... 2009, Budapest)

Ráckevei (0)07 2009.02.10. 16:06:16

Szia Dió!
Itt lenne egy oldal ahol nagy viták folynak az ellenőrök és az utasok jogairól. Kérlek, elmagyaráznád a kedves delikvenseknek hogy miért is van joga az ellenőrnek a jegyet/bérletet, ha kell saját kezébe venni, megnézni, illetve személy azonosításra alkalmas papírokat elkérni?
www.panaszfal.hu/index.php?topic=162.390

prilikom 2009.02.13. 18:07:54

Kedves Dió!

Végigolvastam írásaid, érdekesek; többször említed, hogy törekedsz szabályosan végezni a munkád. Ez tiszteletre méltó.

Nem állhatom meg azonban szó nélkül, hogy amikor az utastól igazolványt kérsz, azzal törvénytelen dolgot teszel.

"A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Avtv.) 3. §-a értelmében személyes adat csak akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete elrendeli." Azonban fontos tudnod, hogy az önkormányzat rendelete nem ad szabad kezet (lásd később), pl.: jegyellenőr nem válhat adatkezelővé! (nincs adatkezelési engedélye, azonosítója - ezért nem is írhatja fel az adatokat.)

"A tömegközlekedési járművek jegyellenőreit például akár feleslegesnek is tarthatnánk, hiszen igazoltatás híján nem büntethetnek.
- Tetszetős érvnek tűnhet, hogy az adatvédelem a bűnözőket segíti, én (az idézetben én=adatvédelmi biztos) azonban ezt komolytalan álláspontnak tartom. Egy jogállam különbözik a rendőrállamtól. A jogállamban az igazoltatási jog meglehetősen szűkre szabott, az állam szerveit illeti meg. A rendőrség sem igazoltathat kénye-kedve szerint. Miért teljesítenénk ezt ki olyan szolgáltatásra, mint a jegy ellenőrzés, amely polgári jogi szolgáltatás? Kialakítható olyan módszer, hogy az ellenőr munkavégzése során ne kényszerüljön jogsértésre." - ezt az adatvédelmi biztos mondta, akinek hozzáértését remélem mindenki elismeri."-írja az adatvédelmi biztos.

"Mit tehet a jegyellenőr, ha igazoltattatni kíván valakit?
Ha a tömegközlekedési járművön jogtalanul utazó igazoltatása szükséges, az szintén csak rendőr közreműködésével lehetséges. A hatályos jogszabályok szerint a tömegközlekedési vállalat ellenőre nem igazoltathat, azonban az Rtv. szerint a rendőrt jogainak érvényesítése érdekében bárki - így a jegyellenőr is - felkérheti más személy igazoltatására. Abban az esetben, ha az igazoltatást kérő (jelen esetben az ellenőr) valószínűsíti, hogy az igazoltatáshoz jogos érdeke fűződik - például a közlekedési vállalat pótdíj iránti igénye miatt-, és a személyazonosságát igazolja, a rendőr a kérést teljesíti."
(...)
"Mi történik adatainkkal ezután?
Az igazoltatás megtörténte azonban még nem jelenti feltétlenül azt, hogy sor kerül az igazoltatott adatainak továbbítására, mert azokat a rendőrkapitányság adja ki az igazoltatást kérőnek, ha az adatokhoz fűződő jogosultságát hitelt érdemlően igazolja. Ha az igazoltatást kérő (a tömegközlekedési vállalat) az igazoltatást követő nyolc napon belül az adatok kiadását nem kéri, vagy jogosultságát nem igazolja, az igazoltatott felvett adatait meg kell semmisíteni. (OFF. Figyelem! Tehát nem a jegyellenőr lesz az, aki megtudja az utas adatait!!!!)
Ha az adatok kiadása megtörtént, arról az igazoltatott személyt értesíteni kell. Az értesítésben közölni kell vele az igazoltatást kérő személyazonosító adatait is."

A fentiekre tekintettel remélem érthető, miért "gázos" a "Egy igazolványt, vagy hatezer forintot kérek." c. mondat első része :))

De komolyra fordítva a szót, nem gondolom, hogy ettől a jegyvizsgálók gyakorlata megváltozik, bár ha a bliccelést elítéljük (nem lekicsinylem, egyébként nem bűncselekmény 'csak' szerződésszegés!) akkor a személyes adatok jogalap nélküli kezelése is hasonlóan elítélendő. Főleg, hogy a törvény tiltja is.
Tudom, felírni az adatokat egyszerűbb, mint a törvényes utat végigjárni... de attól még ez nem ment fel senkit sem.

Bocs hogy hosszú a komment, de igyekeztem alapos és korrekt tájékoztatást adni, és az itt leírtakat egyáltalán nem bántó szándékkal írtam, még ha néhol hivatalos és erősebb a fogalmazás.

kacsa. 2009.02.13. 22:01:02

@prilikom: Minden ellenőr mellé egy rendőrt! :) :P

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.02.14. 03:58:26

Köszönöm a kommentet, okosodtam! :)

"1992. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Avtv.) 3. §-a értelmében személyes adat csak akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul..."

Tehát, ha az utas az igazolványát kérésre átadja, valamint a pótdíjfolyamatot aláírja, akkor az adatkezelés elvileg jogos. Ha nem, leszállítom és kész. Ha kekeckedik, meggyőzöm, hogy nincs igaza, avagy rendőri intézkedést kérek a diszpécsertől. És addig áll a forgalom. Mivel az utasok között akad jó esetben, aki segít, sarkított esetben az utas az aszfalton siratja lehorzsolt bőrét, és feljelent, hogy felbujtottam az utast a testi sértésre. Ergo szólnom kell az utast hajigálni készülő társának, hogy az agresszió nem megoldás... Huhh... Ezt aztán levezettem... :P

prilikom 2009.02.15. 09:40:55

Dió, majdnem jó az érvelés, én is ezt mondanám, de… :))))

"1992. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Avtv.) 3. §-a értelmében személyes adat csak akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul..."
Tehát, ha az utas az igazolványát kérésre átadja, valamint a pótdíjfolyamatot aláírja, akkor az adatkezelés elvileg jogos.”

„Sajnos” (?) nem egészen ilyen egyszerű a dolog. Egyrészt a törvény azt mondja, hogy az adatgyűjtésnek az adatkezelésnek célhoz kötöttnek kell lennie. A pótdíj igény nem ilyen dolog. A célhoz kötöttségen pl.: az önkormányzat választási névsorát értik. (Lesarkítva, az nem célhozkötöttség , hogy gyűjtöm a járműveken a lábamra taposók fényképét) (Megaztán abból kiindulva, hogy adatainak kezelését bármikor megtilthatja :))))) - elvileg rögtön a pótdíjazás után kéri a megsemmisítést, nem igazán jó stratégia számodra, mert feleslegesen dolgoztál)

Másrészt az utas hiába járul hozzá, hiába adja oda önként az igazolványát, ettől Te még nem kezelheted az adatait, (nem válhatsz adatkezelővé, tiltja a törvény, így hivatalosan semmit sem kezdhetsz az adatokkal, sőt az sem, aki végül a felszólítást le fogja gépelni-neki meg szabad elfogadni az adatokat) mert nem vagy rá jogosult. Továbbá az adatkezelés önkéntességét (odaadja-e az igazolványt pótdíjazásra vagy nem, mobiltelefon vásárlásnál megengedem-e a fénymásolást vagy nem) nem lehet feltételhez kötni. ELVILEG. A gyakorlat más, én is a földön járok, de attól még nem jogszerű. :))

Ezért van szükség a rendőrre. Amint írtam, a rendőr intézkedhet, a megfelelő jogosultságai neki vannak meg. Megvan ennek a hivatalos útja. Ezt kell(ene) alkalmazni, másként nem jogszerű.

Igen, amíg meggyőzöd és hívod a diszpécsert, áll a forgalom, lázadzonak az utasok, ez teljesen egyértelmű. Ez valóban a többiek részére hátrány, kellemetlenség. Meg a többieket késéssel megbüntetni...? Hááát... kollektív büntetés? Már az iskolában sem jött be, ettől függetlenül alkalmazzák. Nem tudom a MÁV hogy csinálja, náluk mi a gyakorlat?
De egy szerződésszegésre – ELVILEG :)))))) – nem megoldás egy másik jogellenes cselekedet, amely ráadásul sokkal súlyosabb is. Mert a jegy nélküli utazás csak szerződésszegés, rosszabb esetben az önkormányzati rendelet megsértése, a törvény megsértése viszont… csúnya dolog :)))) – amelyet viszont, megintcsak elvileg jelenteni köteles mindenki a hatóságnál. :))

Apropó az a bizonyos Fővárosi Önkormányzat Közgyűlésének 76/2008. (XII.30) számú rendeletének 1.§ 21 pontja: törvényt nem szerencsés egy „alsóbbrendű” rendelettel felülírni. Ezért pl. nem tartalmazhat ellentétes dolgot a törvény, a kormányrendelet stb. ha a felsőbbrendű alkotmány másként rendelkezik. (ez a jogszabályok hierarchiája: 1. nemzetközi szerződés, 2. alkotmány, 3. törvény stb., legvégén az önkormányzati rendelet) Nem akarok tippeket adni, de mi van ha valaki megszegi e rendeletet?? Mi a hozzáfűzött szankció? Innentől érdekes a dolog, mert szankcionálni, kikényszeríteni viszont végképp csak hatóság tud. (Hiába nem fizet a szomszéd közös költséget, nem foglalhatok nála, csak a hatóság intézkedhet :)) – bár eljárásomnak van jogalapja.
Nézd majd meg, az adatvédelemi törvényben foglaltak megsértését hogyan szankcionálhatják :))))))))

Mindazonáltal a verekedést (testi sértést) nem preferálom, ott már elvileg mindenkinek van valamilyen szinten felelőssége. (kezdve azzal hogy önbíráskodás, segítségnyújtás elmulasztása …. ajjaj hagyjuk :)))))))

Most én is azt mondom: huhhhh, jól levezettem és a tudományos mindenemet :)))))))))))) a pokolba kívánnak, de nem én találtam ki a jogot. :))
Egyébként megnyugtatásul: nem Te tehetsz róla hogy így van, remélem ez vígasztal, faramuci egy helyzet. Arra törekedtem, hogy a jogszerűség keretein belül vezessem le a dolgot.

Hibás a kialakult gyakorlat, jogszerűen eljárni ilyen helyzetben nagyon nehéz – de mint előző hozzászólásomban idéztem az adatvédelmi biztost – nem lehetetlen.
Mindenesetre olvasom a blogot - ha nem is minden nap, hátha lesznek fejlemények! :))

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.02.16. 03:43:14

Köszönöm. Ez a vita mindenképpen építő jellegűbb, mint a nem adom oda, mert nincs hozzá jogod oszt csá! jellegű szösszenet. Váljon mindenki épülésére.

Benzoate Ostylezene Bicarbonate · http://fbi.gov 2009.02.20. 15:12:43

Dió (bocs, hogy itt), tudod esetleg, hogy mi történt ma reggel Szilason? A 10 órásihoz mentem és csak a fekete fólia mellett álldogáló piros és kékruhásokat láttam... :(

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.02.20. 15:27:25

Igen. Egy ötven körüli úriember rosszul lett, de a mentő már későn ért ki... :(

Isten nyugosztalja.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2009.02.27. 16:53:41

jó nagy madár, hogy odaadta az igazolványát...

Vaandor 2009.03.16. 14:49:33

Most olvastam, hogy kiterjesztenék a Bp-bérlet határát Kistarcsa-kórházig, mert milyen sokan járnak oda Budapestről.

Persze nyilván azután is lesz majd, aki épp egy megállónyit próbál elbliccelni, csak máshol.

lazlo85 2009.05.18. 11:25:17

lofaszt a seggedbe te "kaller+ a nőket baszogatnád a 75ft miatt a kan cigok elöl meg futsz mint a nyúl az afix!!!!
onyád!!!!

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.05.18. 20:17:10

@lazlo85: Erről kérdezhetnél másokat is. Ítélkezni azt tudsz. Addig, amíg nem olvasod végig a sztorikat fölöslegesen húzod fel magad. Ja, neked a becsületed 75 forintot ér? Bocs...

ZBR 2009.05.21. 12:34:26

@lazlo85:
Mert te akkora csávó vagy, hogy kiállsz a kancigók ellen is...

Adam a kaller 2009.05.26. 19:30:21

@lazlo85: Egyszer teljesíts már végig egy szolgálatot, de olyan jó késő estit. Megnézném mit tennél amikor a sötét kocsiban csak 6 szempár világítana, és csak annyit hallanál hogy, "Jáááj, tesó, igáze, nekünk nem kell jegyet venni erre a pár megállóra, igáze?"...
süti beállítások módosítása