Levél egy kollégától

2015.02.24. 14:33

Az alábbi levelet kaptam egy kollégámtól, amit talán érdemes megosztanom. (A levelet szerkesztve adom közre):

Aranyos eset történt meg velem előző héten:
 
Budapest felé dolgoztam a hátsó három kocsiban, (ez volt a számára kijelölt része a szerelvénynek -a szerk.) és másik két jegyvizsgáló csatlakozott az ellenőrzéshez Mogyoródon, mivel az ő szerelvényük meghibásodott és vissza kellett térniük Cinkotára. Természetesen a két középső kocsit kapták meg, így már csak a hátsó kettőben kellett folytatnom az ellenőrzést.
Kerepesen 4 ismerős bliccelő szállt fel, akiket jól ismertem, hiszen sokszor próbálkoznak különböző trükkökkel, eddig sikertelenül. Már felszállásuknál úgy döntöttem, hogy nem szállok át a másik kocsiba, mivel új felszálló nem érkezett máshova és érzésem szerint nem lennék fair a többi utassal szemben, ha nem intézkednék. Természetesen meg is vádoltak az illetők, hogy idézem: "Csak azért maradtál itt, mert felszálltak a cigányok". Kedves megjegyzés ugyan, de nem az utasok nemzetiségi hovatartozása alapján ellenőrzök, hanem az utazóközönség létszáma alapján.
Megemlítettem nekik, hogy NÉGY jegyvizsgáló van a szerelvényen és ne haragudjanak, de így nem tudok máshova menni. Jegyüket bérletüket kértem és a szokásos trükköket alkalmazták: nincs semmi náluk menjek tovább, illetve adjak 90%-os kedvezményű jegyet. Persze kedvezményre jogosító irat nélkül ez kivitelezhetetlen, így leszállítani szerettem volna őket. Tudniillik eddig a lejárt igazolványaikat mutatták, amiről nem vagyok hajlandó adatokat felvenni. (Ez szigorúan tilos is hatályos munkautasításaink alapján... - a szerk.) MEGTÖRTÉNT A CSODA: érvényes személyi igazolványt nyújtott át az egyikük. Lássák kivel van dolguk, elkezdtem a bizonyára már sokadik csekket megírni a "kedves törzsutasnak". Az adatok felvétele közben viszont olyan jellegű viselkedést tapasztaltam, amit eddigi jegyvizsgálói pályafutásom alatt soha. Nem hogy örült volna, hogy "megússza ennyivel", hanem még neki állt feljebb és a létező összes dolognak leírt és megtippelte édesanyám foglalkozását. Itt telt be a pohár. Ketté téptem a csekket és visszacsengettem a vonatot. A tőlem már megszokott "Végállomás! Viszontlátásra!" kijelentés hangzott el az illetők felé. Semmit nem reagáltak, csak a csend mélyült. Öt percig álltunk és nem voltak hajlandóak semmilyen érv felhozatala után sem elhagyni a vonatot. Szerencsémre egyik jegyvizsgáló kollégám kapcsolt és átrohant 3 kocsival odébbról segíteni. Itt szeretném megköszönni neki ismét a szívességet, hiszen nélküle nehezebb lett volna ezt az intézkedést lebonyolítani. Persze a kerepesi bandától sem maradt el a köszönet, egy laza arcon köpéssel és egy rakat fenyegetéssel távoztak...
 
Egy laza éjszaka a H8-as vonalról.

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr247211775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

terrormaci 2015.02.25. 08:43:45

leírta a C betűs szót, nemsokára kopogtat nála a TEK

Dr.Démonmac1 2015.02.25. 09:11:19

Arrafelé nem járnak a közteres népek?

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2015.02.25. 09:15:53

@Dr.Démonmac1: Budapesten kívül történt az eset. A Fővárosi Közterület Felügyelet ilyenkor nem hiszem, hogy kompetens. A külső szakaszon egymagunk járunk, mint a "nagyvasúton" a kalauzok. (A karszalag itt megtévesztő lehet rajtunk, a kalauztáskával együtt full képzavar egy laikusnak...)

Adani 2015.02.25. 11:28:15

Még megvannak a Trafó járatnak hívott gázos éjszakai HÉV-ek? A szombat meg péntek esti Bp-Gödöllő vonatokon láttam már pár érdekes embert az utóbbi pár évben. Csak egy megállót mentem a voanttal az Örstől, de már ott szépen néztek ki. Ameddig eljutnak Gödöllőre és elfogy az útisör meg bor szépen nézhetnek ki. Nem irígylem ilyenkor a Cinkotán felszálló kallert sem,

Adani 2015.02.25. 12:06:13

@csentecsa:

Viszont rúgott meg ütött meg nem maradt nyugton, így jogos volt a fellépés. A köztereseknek viszont a kiképzése nagyon béka segge alatti ott is látszott ,hogy nem tudtak a helyzettel mit kezdeni, pedig a rendőrökhöz hasonlóan, van gumibotjuk, bilincsük, gázspray-ük is, használni kellett volna egiyket másikat és úgy ártatatlanná tenni. Ha megbilincselik és hívják a rnedőrséget az szakszerű eljárás. A néninek kár volt pattognia a közteres jogosan igazoltat és tart vissza, ha meg ellenáll akkor jogosan alkalmaz kényszerítőeszközöket is. Egy sima bliccelésért max. pénzbüntetés jár legrosszabb esetben, ha meg tudják büntetni, 16 ezer ft. Közfeleadatott ellátó személyre rátámadás már bűncselekmény és akár börtönbüntetés is adható érte.

Nekem inkább az az eset tetszett mikor három közteres ugrott rá egy hátizsákos emberre a Margit híd budai hídfő megállóban , kis híján a kocsik elé lökték először, aztán meg hárman nyomták le a földre, egyikük az arcát gyógyította bele a aszfaltba, a faszi meg kiabál, hogy miért csinálják, éves bérletem van, de még percekig nyomják le a földre mert szerencsétlenkednek a megbilincseléssel aztán mikor engednek kicsit a szorításból akkor a faszi elő tudja venni a bérletét, erre meg szó nélkül elengedik és hagyják elsétálni, akkor jöttek rá, hogy melléfogtak.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2015.02.25. 12:13:19

@csentecsa: Tudsz másolni egy linket? Kíváncsi lennék a szitura!

Tudod, én metrón is civilként utazom havonta max. kétszer. (Szerencsére...)

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2015.02.25. 13:13:59

@Adani: Kár, hogy a történet elejét itt nem ismerjük.

Köszönöm a linket.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.02.25. 13:15:28

@csentecsa: ostoba bűnpártoló libsi!

Faszért nem lehet felfogni, hogy a bliccelés a te zsebedre is megy, és az ellenőr a munkáját végzi!

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2015.02.25. 13:19:45

@Adani: Mellesleg mindenki tud viselkedni a Trafó-vonatokon, csak kalauzi hozzáállás kérdése.

Ezért nincs kifelyezetten Trafós sztori például a itt a blogon.

Adani 2015.02.25. 13:30:11

@Dió, a kaller:

Elég rossz híre van, de én is azt tapasztaltam, hogy általában csak hangosak és jókedvűek, de nem kötekednek, bár mivel szerencsére még max. Cinkotáig kellett utazzak ilyen vonattal, gondoltam arra, hogy ha elfogy az itóka meg beljebb rúgnak a dúvadak, akkor mi lehet. De valóban ilyenkor csak a sör és a bor folyik minden mennyiségben, na meg zeng a vonat a cigányhifitől.

A linkelt videónál később megírta több hírportál is, hogy a nőci, akitrángatnak segített egy bliccelőnek elmenekülni úgy, hogy nekiment a köztereseknek, így a bliccelő meg tudott lépni, őt viszont jogosan elő akarták állítani, hiszen bűncselekményt követett el azzal ,hogy rátámadt a közteresekre. Innentől megy a videó, ahogy bénáznak a közteresek. Az a baj, hogy bár majdnem rendőr szintű hatalmat kaptak, de megfelelő kiképzést a rendőrökkel ellentétben hozzá nem, így pl. a kényszerítőeszközök használatáról sem, ez látszik, egy felkészült rendőrpáros másodpercek alatt szabályszerűen lefogja és megbilincseli, innentől nem tud tovább ugrálni, ha mégis rugdos továbbra is akkor meg ott a gumibot. Itt meg a közteresek hárman se bírnak vele, szerencsétlenkednek, hogy most akkor mit.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2015.02.25. 13:35:25

@Adani: Na igen. Látszik, hogy van mit gyakorolniuk...

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2015.02.25. 14:18:48

@csentecsa: És itt jön a hivatalos kommüniké: "A jegyellenőrzés szigorításának célja nem a pótdíjazás, hanem a szabálykövető magatartás megerősítése."

Adani 2015.02.25. 16:19:07

@csentecsa:

Jó is volt az úgy 3 éve, mikor utazom a Combinon a SZKT-re, dugig van persze napközben, alig férek fel, nyomorgás. Margithíd budai hídfőnél ott állnak a közteresek, a villamos varázsütésre ürül ki, ülőhely is lesz. Közteresek ellenőrrel fel, ajtó záródik, megyünk tovább, alig maradtunk a villamoson. Mondtam is az ellenőrnek miközben a bérletemet nézte, hogy felszállhattatok volna a Nyugatinál is, akkor nem kellett volna eddig se nyomorogni. Viccesen válaszolt, hogy hát nem tudtuk, hogy ott fogsz felszállni, de legalább innentől kényelmesen utazol, nézd a jó oldalát. :)

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2015.02.25. 17:29:51

@csentecsa: Úgy érzem nem lenne fair kifelytenem véleményem. Gondolom eleget mondtam. :)

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2015.02.25. 20:32:27

@csentecsa: a FÖRI (Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága) munkatársai csak a jegyellenőrök munkáját segítik. Önállóan jegyellenőrzést nem végeznek. Csak a tisztánlátás végett.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2015.02.25. 21:41:30

@csentecsa: Bocs, éjszakásból nem aludtam. A részletek felett elsiklok. Azzal együtt épp dolgozom. :)

Adani 2015.02.25. 21:58:58

@csentecsa:

Valóban van ilyen is, de még mindig él közterese ide vagy oda az a tétel ,hogy aki nem akarj, hogy megbüntessék és profi azt nem is tudják, legalábbis behajtani biztos nem. Tippeket nem adok, de még úgy is megúszható a bünti ha ott a közteres és még igazolod is magad.
süti beállítások módosítása