Lendületben

2009.11.28. 16:26

A héten történt az eset, hogy módszer-átadómmal (érdekes ilyet leírni...) utaztunk az Örs vezér teréről Gödöllőre és készültünk átszállni a pótkocsiba Mátyásföld, repülőtéren. Láttam is, hogy a batyus dakoták cihelőnek fel. Kérdeztem, hogy valamiféle jegyük van-e, mire a válasz az volt, hogy "Csak egy megállót megyünk, Főnök!".

Röpke válaszomon már meg sem lepődtek: "Ilyen szikrázó napsütésben (tényleg az volt) egy meálló gyalog sem táv és nem kell érte fizetni sem. Szó nélkül leszálltak az urak.

Másik esetünk kicsit ritkábban előforduló volt, talán nem is ugyanazon a napon:

Kerepesre csattogunk befelé Gödöllőről, amikor odaérek egy lányhoz és a pasijához (?), majd elrebegem a szokásos kérésem. (Igen, igen a sablon mondat.) A fiú kérte is egyből a kiegészítőjét Szilastól, a lány pedig mutatott egy bérletet... Ami történetesen öt kilométeres volt. Kértem is, hogy fordítsa meg a bérletszelvényt, majd amikor értetlenül először tokostól megfordította (Hátoldalán érvényes pesti bérlet!), kivetettem vele a tokból és mondtam, hogy a bérlet hátoldalára vagyok kíváncsi. A viszonylat (mily meglepő...) Kerepes-Ilonatelep volt, ahol a bérlet érvényes volt. Ezek után természetesen kifizettettem a 65 forintot a diák bérletei mellé. (Kissé sérelmesnek találta, de ezt -meglepően- nem anyu csuklásba hajszoládával fejezte ki...)

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr591558908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adani 2009.12.07. 15:28:48

De ha már Kerepest elhagyta akkor már érvényes a Kerepes-Ilona bérlet, nem ?

Ha nem ismeri el ,h nem Kerepesen szállt fel mit lehet vele kezdeni? Bizonyítani elég nehéz ahogy az ellenkezőjét is, neki sem egyszerű , de neked sem, h láttad, h már fentvolt a vonaton.

Matyesz 2009.12.08. 19:38:51

65 ft. Ejha..
remélem ilyen keményen küldöd akkor is, ha esetleg keményebb arcok próbálnak meg bliccelni..
Láttam már olyat, hogy a kalauzok rászáltak valami szerencsétlenre, aztán a súlyosabb, színesebb egyéniségekhez oda se mertek menni...

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.12.09. 11:19:20

@Adani: Még csak Kerepesre járt be a vonat. Nem szállhatott fel még az állomáson... :)

@Matyesz: Én nem az a fajta kalauz vagyok.

Adani 2009.12.09. 11:45:02

@Dió, a kaller:

Akkor jogos, akkor mit csinálnál ha azt mondaná, h inkább ő leszállna. Kerepesen leszáll majd vissza, és ugye onnantól érvényes a bérlete ergo nem lehet megbüntetni.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.12.09. 12:21:25

@Adani: Nem hinném, hogy az utazás megszakításának minősülne ugyanarra a vonatra visszaszállni. :)

Adani 2009.12.09. 12:44:21

@Dió, a kaller:

Na jó, de mivel jegye van ezért utazhat a vonaton, azt meg se ő se te nem tudja bizonyítani ,h előtte is a vonaton volt már. Ráadásul mivel Kerepesen nincs pénztár akár jegyet is kérhetne. Van erre vmi szabály, h mikor lehet jegyet kérni és mikor nem? Esetleg arról ,h nem szállhatok le majd vissza a vonatra a megállóban? A Bkv honlapján az utazási feltételek ilyet nem ír.

Nem hiszem, h gyakori események lennének ezek, de végül is elképzelhető. Mellesleg a Gödöllői vonalon nem sok megálló van ,ahol lehet jegyet venni, de a kallerek rendesek a vonalon adnak jegyet bárhol is szállsz fel pláne, h alig van pénztár a vonalon. Gyakorlatilag van a szabitéren meg az őrsön. Időszakosan talán máshol is.

Teszem azt az lehetséges, h pl. Kerepesig veszek jegyet ,de közben meggondolom magam és Kerepesnél megkeresem a kallert és közlöm, h közbejött vmi Cinkotáig mennék kérnék Kerepestől addig egy jegyet.

Adam a kaller 2009.12.09. 22:38:53

@Adani: "Teszem azt az lehetséges, h pl. Kerepesig veszek jegyet ,de közben meggondolom magam és Kerepesnél megkeresem a kallert és közlöm, h közbejött vmi Cinkotáig mennék kérnék Kerepestől addig egy jegyet." Erre van mód. Ha meggondolod magad, és azt jelzed(!) a kalauznak akkor fog adni és fog kekeckedni. De ha csak lapítasz és bebuksz, akkor jöhet a szokásos duma hogy telefonáltak és tovább kell mennem mert/vagy nem jönnek értem kocsival... Gagyi... Velünk is volt ilyen a nyáron csak a nagyoknál (értsd: MÁV) Vettünk 4 db jegyet Győrtől Pestig, másodosztályra. Felszálltunk, de nem volt hely csak az első osztályon. Gondoltuk ha már lúd akkor legyen kövér, kicsit luxuskodjunk. Kigondoltuk hogy keressük meg a kalauzt, és érdeklődjük meg h lehet-e venni osztálykiegészítő jegyet nála. Mondták a többiek h ááá várjuk meg míg odaér. Le is ültünk, de csak gondoltam h csak jobb lenne megkeresni, így a legkorrektebb. Elvégre mi is kalauzok vagyunk, és mi is így vesszük a legszívesebben. Megkerestük kér(d)ésünkkel, amire ő rámutatott egy hölgyre, és annyit mondott kérdezzük meg a főnőkét. A hölgyhöz fordultam és rákérdeztem: fővizsgáló? Kicsit meglepődött h honnan tudjuk mi ezt h létezik ilyen "intézmény", aztán elmagyaráztam honnan is, kicsit elpoénkodtunk még, majd visszamentünk a helyünkre. Mikor odaért hozzánk ránk bólintott és a korrektségünk miatt, illetve talán h szegről-végről kollégák vagyunk, elnézte nekünk az osztálykiegészítő jegyet. Ezúton is köszönjük...Illetve sokkal korrektebb ha az utas ellenőrzés után odajön és azt mondja mégis csak kérne egy kiegészítőt, mert tovább kell mennie...

Adani 2009.12.10. 07:57:54

@Adam a kaller:

Ok, én is így gondoltam, de ha épp nincs a kaller a kéznél, akkor szállogassak át minden megállónál másik kocsiba és keressem meg? Ha csak pár megállóról van szó akkor lehet, h mire megtalálnám addigra már le is kell szálljak.

MÁV-nál jártam úgy nyáron, h Máriabesnyőn votlam és vonattal mentem Gödöllőre. Kb. 3 km amit alig 3 perc alatt megtesz a vonat. A kallert meg se találtam 3 perc alatt hosszú vonat volt. Mire végigmásztam két kocsin majdnem ott voltam. Ha megi s találom már valószínűleg ideje sem lett volna jegyet adni.

Dió, a kaller · http://kaller.blog.hu/ 2009.12.10. 19:31:04

@Adani: Nem azt mondjuk, hogy kergesd jegyvizsgálót... :) Csak ha a kocsiban megszólal, hogy "újfelszállók..." akkor magadtól menj oda, hogy "ecsém, tovább mennék, kérek jegyet", ne pedig sunnyogj. Ha nem ordítana a bérletszelvényen messziről az ötös szám, talán észre sem venném az ilyeneket. (belegondolni is bizarr, hogy hányan mehettek így el anno mellettem...)

Szarrágó vagyok? Megeshet. Ebben az esetben az utas a másik fele. Ha kiszúrom a problémát, akkor akkor nem azt mondom, hogy ejnye no, ülj le egyes, megbuktál; hanem azt, hogy ennyibe kerülne a helyzetet legalizálni.

Adani 2009.12.11. 16:33:42

@Dió, a kaller:

Ez így van, de ha nem jön vissza a kaller és ezért marad el a hosszabbítás vagy jegyvétel akkor sztem azzal nincs semmi gond. A szándék megvolt rá. Egyébként sokan utaznak Kerepesről Kistarcsa kórházig úgy, h a leghátsó kocsiba szállnak mert általában itt kezd a kaller és a kallerek nagy része nem megy vissza oda, ahol már volt.

Dió a kivétel, aki tegnap pl. visszament abba a kocsiba, ahol már járt Kistarcsa körül.

Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző 2009.12.23. 12:24:07

@Adani:
Azért ennyira gondolom nem kajtattad a kalauzt, hogy mennyire akarsz fizeti neki. Főleg azért mert minden 3. kommented arról szól, hogyan bliccelsz...

Adani 2009.12.23. 18:58:19

@Vörösbe esett fedezőjelzőre előjelzést adó főjelző:

Nem kajtattam nem az én dolgom. De hát Márisabesnyő-Gödöllő az 2-3 perc max. Annyi idő alatt ha kajtatod sem biztos, h megtalálod, és ha meg is találod jó eséllyel csak legyint elvégre ideje se lenne bepötyögni a gépébe az adatokat meg kiadni a jegyet pénzt elszedni majd visszaadni. Mire a folyamat feléig elér már Gödöllőn van a vonat.
süti beállítások módosítása