Mi van b@#$meg, belém estél?

2009.10.31. 11:55

Nem, a címe ellenére ez nem egy szerelmi történet kezdete egy mocskos szájú nővel, sokkal inkább egy antiszociális utas esete, aki zsigerből utálja azt aki BKV-s, egész egyszerűen csak mert az, illetve a véralkoholszintje nagyobb mint 0°%. Pár napja az esti órákban Ráckeve felől Vágóhídig közlekedő vonaton dolgoztam, és már a vége felé jártam a kanyarnak: Millennium telep megállóhely következett. Stratégiai okokból a vonat megállása után az első kocsiból nem szálltam át sehova, megálltam az ajtóban, megvártam míg felszáll az a néhány (konkrétan öt) ember, gondoltam lejegyvizsgálom őket, és majd csak Szent István utca megállóhelyen libbenek át a pótba. Az utolsó ajtónál 2 személy szállt fel. Őket rögtön levizsgáltam: bérletek. Előrebattyogtam a középső ajtóhoz. Ott egy idősebb, 50-es úr állt táskával, háttal nekem. Ahogy az a nagykönyvben nincs leírva, illedelmesen köszöntem neki: Jó estét kívánok. A reakció:

Utas: -Mi van b@#$&meg, belém estél?
VJV: -Miért is?

Nem tudtam a dolgot hirtelenjében mire vélni, de az "úriember" rávilágított mire gondol. Mutogatott hátra ahonnan jöttem, és az nem tetszett neki hogy felszállás után rögtön őt ellenőrzöm, már-már letámadom.

VJV: -Már ne is haragudjon uram, de önnel együtt összesen öt, azaz 5 ember szállt fel az előző megállóhelyen a vonatra, abból kettőt már leellenőriztem, kettőt most szándékozok, és mivel Ráckevétől már legalább kétszer voltam ebben a kocsiban, így a többi utast már levizsgáltam!
U: -Nem érdekel! És ne mondd mert direkt figyeltem, hogy senkihez nem mentél oda, hanem rögtön hozzám! És a többi utas?

(Magyarul az nem tetszett neki hogy én őt egyáltalán leellenőrzöm, mert eleve nem láthatta azt hogy melyik utasnál jártam és melyiknél nem, hisz háttal állt nekem. Egyszerűen csak üldözési mániája van, és/vagy csak azért mert BKV-s vagyok zsigerből utál, illetve "csak úgy" valamibe bele kellett kötnie. (Tipikus rosszindulat - a szerk.)) Ezzel megfogta a kitűzőmet, csak hogy tudomásomra adja azt hogy valóban megnézi a számomat, elővette a tömbjegyét, odaadta és lekezeltem.

U: -Még arra se volt időm hogy a jegyemet lekezeljem! De nem baj, tudom a számod!

(Azért kíváncsi lennék ha mondjuk nincs azon a vonaton jegyvizsgáló akkor lekezeli-e, ugyanis lett volna ideje felszállás után - a szerk.) Majd a fordított pszichológiát próbálta meg alkalmazni, halálos higgadtsággal közölte velem:

U: -Nem baj, jó meg leszel büntetve.
VJV: -Miért is?
U: -Semmi, megleszel büntetve. Majd gondoskodok róla.
VJV: -Uram, maga előtt két embert ellenőriztem le, a másik kettő elől van. A többi utasnál már mind jártam mert van aki Harasztin szállt fel, van aki Halmon, sőt olyan is aki Ráckevéről jön. (Talán mindenkihez oda kéne mennem még egyszer? Az se tetszene neki. Sőt senkinek. Olyankor jönnének a "Hányszor mutassam még meg?" gúnyos kérdések. - a szerk)
U: -Nem baj, meg leszel büntetve, gondoskodok róla, tudom a számod.
VJV: -Tudja mit, tehet utaspanaszt, menjen el Erzsébetig vagy Hősök teréig. Meg se kell néznie, 07-es számú vezető-jegyvizsgáló vagyok.
U: -Nem írok semmi utaspanaszt. Most utoljára leszel kalauz!

Hősök terén leszálltam, az úr is. Magához intett. Odamentem. Vérmérséklete továbbra is halálosan higgadt volt, és mégegyszer nyomatékosította bennem azt hogy meg leszek büntetve.

U: -Na most van nekem egy igazolványom, most nem vettem elő, de meg leszel büntetve. Addig oda se jöhetsz hozzám, amíg nem kezeltem le a jegyet!
VJV: -Tudja mit? Mutassa meg azt az igazolványt!
U: (Zsebbe be, okmánytartó elő) -De kézbe nem adom, semmi közöd hozzá.
VJV: -Nem is érdekel!
U: (Lapozgatás: személyi fénymásolata...)
-Ez az igazolvány kérlek szépen mindenhova jó, még téged is ellenőrizhetlek vele. (Nocsak, talán rendőr?)
(...lakcímkártya fénymásolata, TAJ kártya fénymásolata, "szmárt" kártya fénymásolata, egyéb ilyen és ezekhez hasonló igazolványok fénymásolata, de sehol ellenőrzésre jogosultságot igazoló kártyácska, semmi "nesze, ez az az igazolvány", okmánytartó elrak)
VJV: -Ne haragudjon, de én nem láttam semmi féle igazolványt...
U: -Nem érdekel, semmi közöd hozzá, meg leszel büntetve...
VJV: -Nem érdekel, hagyjuk, vizslát...!

És ezzel elvágtattam tőle, közben elindult az eset kapcsán két gondolatmenet a fejemben.
1. Az úr azt mondta hogy addig nem mehetek oda hozzá amíg nem kezelte le a jegyét. Ebből arra következtetek, hogy akkor ezek szerint a jeggyel utazók gyakorlatilag ingyen utazhatnak, mert felszállnak a buszra/villamosra/HÉV-re és addig nem mehet oda hozzá az ellenőr/jegyvizsgáló, amíg le nem lyukasztott. És ha nem lyukaszt? Ingyen utazott mert úgyse ellenőrizhetik? Nem, ezt hívják úgy hogy pótdíj: kezeletlen jeggyel utazott!
2. Ha neki van olyan igazolványa amivel engem (is) ellenőrizhet akkor miért van nála jegy? Ugyanis ellenőrzést végző személyt (engem) ellenőriz, és az én munkavégzésem helye a vonat, ergo ő szabadon tartozkodhatna a vonatokon ellenőrzés céljából. Mondok egy egyszerű példát: Olyan ez mintha a fővizsgálóknak jegyet kellene venniük minden egyes alkalommal amikor ellenőriznek minket. Legfeljebb akkor javasolnám nekik a napi jegyet, olcsóbban kijönnek:)

A bejegyzés trackback címe:

https://kaller.blog.hu/api/trackback/id/tr601488591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SBSB 2009.10.31. 14:28:09

Ez egy pszichopata barom volt.

vauvauvau 2009.10.31. 15:03:20

Amikor ez az utas született abortusz-tilalom volt?
Mert az ilyen embereket kellene ledarálni az Aquaworldben!

Cervisia 2009.10.31. 15:13:30

Azért maga a kérdésfelvetés érdekes, hogy mi történne, ha épp felszállok a villamosra, és odapattan az ellenőr, hogy jegyetbérletet, nekem meg ugye még nincs érvényesítve.

trollover 2009.10.31. 15:22:10

A kallert sajnálom, igazán nem kellett volna szemétkednie az utasnak. Az ilyenek miatt vesz fel aztán trollokat (druszáim ;-)) ellenőrnek a BKV.

Netuddki. 2009.10.31. 15:24:12

Na ne mááááááá!

A kalauziskolában nem tanítják, hogy nem vitatkozunk az utassal? Részegekkel, retardáltakkal meg főképp nem.
Van érvényes jegye OK. Nincs, bünti. Ennyi.

Adam a kaller 2009.10.31. 16:24:42

@kovi1970: "Az utasnak mindig igaza van", de ha mégse akkor el kell neki magyarázni hogy miért is nincs. Sokan ezt sajnos nem fogják fel. Én köteles vagyok meghallgatni őket, és ha sikeres ellenérveket tudok felhozni hogy neki miért nincs igaza, a legtöbbnek a válasza csak ennyi: Nem érdekel. (Akkor meg minek jegyeznek meg dolgokat, ha én azt meg tudom cáfolni, és nem fogadják el válasznak?) Szóval először nem vitának indult, csupán megpróbáltam letisztázni a dolgokat az utassal, amit ő nem nagyon akart megérteni. Ha utaspanaszt akar tenni, akkor először meg kell győzi arról hogy miért ne tegyen. Ha ez mégsem jönne össze, akkor tájékoztatni kell a lehetőségeiről...

hévközeli 2009.11.01. 10:04:22

Ordíts,verekegy!Nálam bevált!
(És ez nem jelent feltétlenűl egyet azzal,hogy lesüppedsz a szintjükre!)Néha a cinizmus is bejön vagy ha megdönthetetlenűl lealázom őket a sárga zúzottkőig,úgy,hogy közben az utastársai is szánalmasnak érezzék az illetőt!Egy fonots dolog van csak!Úgy ügyeskedj,hogy jogilag vagy prémiumilag fedhetetlen legyél!
Sok sikert!

Adani 2009.11.03. 14:49:47

Szegény szülei, akik gyereket vártak és őt kapták. :)

Egyébként sztem is kár vele vitatkozni. Van jegye? Akkor minden ok. Nincs? Akkor vegyen? Nem akar? Akkor a következőnél leszáll vagy mégiscsak vesz.

Adani 2010.01.14. 14:13:47

Van az a mondás ,h hülyével nm szabad vitatkozni mert ha lesüllyedsz a szintjére akkor a rutinjával legyőz.
süti beállítások módosítása